PUBLICITAT

Un Codi de Circulació del segle passat

Fa gairebé 15 anys que es va instaurar l’euro, però almenys pel que fa al Codi de Circulació és com si no hagués passat el temps. El text normatiu confirma que les multes són en pessetes, aquella moneda que potser alguns dels que ara tenen carnet de conduir no l’hagin ni vist en persona excepte entre algun familiar col·leccionista o un romàntic de l’època. 
 
L’actual Codi de Circulació,  però, no peca només per aquest fet, sinó que encara és enclaustrat en unes normes que semblen del segle passat. Clama al cel que sigui un text tan obsolet i tant superat, la qual cosa a més pot arribar a donar situacions peculiars si és que alguns dels multats decideix que no fa front a un pagament d’una multa perquè no disposa de pessetes. Possiblement, amb la llei a la mà, aquest ciutadà tindria tota la raó.
 
Però, insistim, si fa mal veure un text tant del passat no és només per aquestes qüestions, sinó també perquè algunes de les sancions com a mínim fan riure. Ens cansem de veure gent conduint amb el mòbil a la mà enviant una nota d’àudio o a l’orella parlant com si fos al sofà de casa, i no ens parem a pensar que la multa és tan humorística que saltar.-se és ben fàcil: 18 euros (bé, en realitat, 3.000 pessetes, segons el Codi). Donada la quantitat, no és d’estranyar que molts ciutadans no sentin ni la més mínima por davant l’autoritat. 
 
Per no parlar de l’afectació de les normes en referència als ciclistes. A un país com aquest en què cada vegada n’hi ha més, sobta que la normativa no estigui adequada a l’entorn en què vivim. No només els ciclistes tenen prohibit anar en paral·lel, cosa que països com Espanya o França admeten, sinó que no tenen l’obligació d’anar en casc, i els vehicles tampoc no tenen l’exigència de fer avançaments de seguretat. El Codi de Cirulació s’ha de canviar. I aviat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT