PUBLICITAT

Un pas més cap a la transparència

És la imatge d’Andorra el que està en joc, i com que això és molt, notícies com l’informe, positiu, del Moneyval, ens han de reconfortat. El Principat camina cap a la transparència, o això és almenys el que diu l’últim control que ha fet públic el Moneyval i que ahir el Govern va destacar com a una gran notícia. Perquè ho és.
Amb tot, s’ha de continuar treballant molt dur, perquè el que s’ha fet ara és exposar que les mesures que s’han establert per la lluita contra el blanqueig de capitals i contra el finançament del terrorisme, són les adients, tot i que el que falta per veure ara és l’eficàcia d’aquestes. 
 
És per això que el Moneyval tornarà a visitar Andorra el pròxim 2016 per analitzar aquesta nova situació, establir una nova avaluació i emetre un nou informe que, en tot cas, no arribarà fins el 2017. Després, el país tindrà tres anys, és a dir fins el 2020, per acabar de posar-se al dia en les recomanacions o exigències –ja es veurà– del Moneyval.
 
És un treball de fa molts anys, que ara rep el Govern de Demòcrates per Andorra però que els seus predecessors ja van iniciar en les legislatures anteriors, i tot plegat és un conjunt de mesures d’Estat per acabar de donar la imatge que el món, i sobretot Europa, desitgen d’un país seriós i posar en l’òrbita correcta.
 
En ple segle XXI és una necessitat treballar de la mà dels Estats veïns, sentir-se integrats, i per això els treballs contra el blanqueig de capitals, però també d’altres contactes a nivell internacional com el que ahir va tenir lloc a Madrid entre els ministres d’Exteriors andorrà i espanyol, o el Memoràndum d’Enteniment per la lluita contra el canvi climàtic que ahir van signar també les respectives ministres de Medi Ambient. Són les passes que ha de fer Andorra, en el seu conjunt, per obrir-se i mostrar la cara més europea possible.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT