PUBLICITAT

Unes eleccions obertes amb quatre llistes segures

EDITORIAL

Finalment el cap de Govern, Toni Martí, es va decidir ahir a confirmar el que tothom donava per fet: les eleccions seran el dia 1 de març. Martí va defensar l'avançament amb una argument molt simple però solid, i és que vol evitar que el futur govern prengui possessió en plena aturada d'estiu, com va passar fa quatre anys, el que comportaria un lapse de temps massa llarg sense activitat governamental i sense que s'adoptin decisions importants per al país.

Els comicis per renovar el Consell General es presenten apassionants, amb quatre partits que ja han anunciat que presentaran candidatures, el que permet pronosticar que DA patirà el desgast lògic que comporta el poder i algunes decisions impopulars, i per tant amb tota probabilitat no hi haurà una majoria absoluta parlamentària. L'auge de Liberals d'Andorra (LdA) està descol·locant els estrategues taronges. La presència de Josep Pintat al capdavant de la candidatura nacional dels liberals és una peça important en aquest trencaclosques de noms. L'excònsol de Sant Julià pot fer decantar cap el cantó liberal els dos consellers que es disputen a la Massana i la seva presència activa farà incrementar el suport a LdA en altres parròquies.

DA sap que perfectament que molt vot liberal serà de descontents amb la gestió del Govern. LdA ha tingut un missatge clar –agradi o no– en contra de l'IRPF i amb els Convenis de no Doble Imposició. Per tant, el perill per als demòcrates ve per la dreta, i no per una esquerra que ha patit una esquerda important amb dos partits –PS i SDP– que es disputen un electorat que fa quatre anys va donar l'esquena a la reelecció de Jaume Bartumeu.

I com sempre, imposat per un model electoral que comença a ser qüestionat, el pes de les parròquies serà bàsic. El ball de noms és la mostra d'aquest sistema descompensat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT