PUBLICITAT

Un discurs a l'ONU que ens internacionalitza

EDITORIAL

T oni Martí ha estat aquests dies a les Nacions Unides. El cap de Govern ha estat uns dies a la seu de l'ONU a Nova York per tal de fer-hi una intervenció davant l'assemblea de les Nacions Unides, durant la celebració del debat general. Ha parlat sobre les mesures econòmiques que ha aplicat el país, la seva obertura cap a l'exterior, cap a la transparència i la seva preocupació, com a país que viu de la neu, amb el canvi climàtic. El discurs del nostre cap de Govern davant les Nacions Unides ha de ser sempre motiu de satisfacció per als andorrans, independentment del que digui el discurs del nostre representant.

El simple fet de ser-hi ja ens posa al mapa, ens hi ubica com a país lliure, sobirà i seriós, i a més dóna veu a la nostra llengua a escala internacional.

Ara fa 21 anys Òscar Ribas Reig va ser el primer polític que va poder utilitzar la nostra llengua de manera oficial en àmbit mundial. Fins aquell moment, només Pau Casals havia utilitzat el català a la seu de l'ONU, en un emotiu discurs l'any 1971.

Això va representar que el català passés a ser una llengua reconeguda com a llengua pròpia i alhora oficial d'un país. Una llengua fins al moment ignorada però que té més de 13 milions de parlants i és, per tant, la novena en territori a Europa, amb més parlants que llegües com el grec, el suec o el finés. Una llengua que a internet se situa en una posició privilegiada, és la 26a en nombre de pàgines web i la 8a més activa en nombre de blogs. És, a més, una llengua potent en àmbit literari, la 23a més traduïda del món i amb 162 universitats al món que l'ensenyen.

La nostra és una llengua potent, encara que sovint ens vulguin fer veure el contrari, i sinó només cal veure com almenys, a l'ONU es pot parlar amb tota normalitat.

El discurs d'un Cap de Govern a l'ONU ens ha de fer sentir orgullosos, de ser qui som, com som, i com parlem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT