PUBLICITAT

Un inici d'any que respira a campanya i eleccions generals

EDITORIAL

Només hi ha un dirigent que sap quan les urnes es tornaran a obrir per recollir l'opinió dels ciutadans. Aquest és Toni Martí, que s'enfronta al difícil equilibri de combinar el que és bo per al país respecte a les lleis que queden per aprovar i què és favorable al seu partit pel que fa al calendari electoral.

Martí no improvisa. Ha reiterat que no convocarà eleccions aquest any. Segons el calendari legislatiu haurien de ser a l'abril, però en política això és molt relatiu i depèn dels interessos partidistes i de la feina pendent al Consell General.

L'últim tram de legislatura és diferent. Allò prioritari que no s'ha fet abans s'ha de tancar, però la sensibilitat serà diferent. Avui el Grup Parlamentari Demòcrata explicarà les esmenes que presenta a diferents lleis, entre elles la que ha d'assegurar la sostenibilitat de les pensions dels funcionaris. Se suposa que DA serà més dòcil davant un projecte que ha suscitat tota mena de conflictes amb un col·lectiu tan poderós com són els empleats de l'Administració que poden decantar el vot, i de fet el sindicat públic ha baixat el volum de les seves queixes.

L'Executiu s'ha topat amb altres obligacions durant el mandat. La reforma de la CASS, l'encaix amb Europa, la Regla d'Or i el projecte de pressupost. Aquests temes condicionaran la data d'unes eleccions que Martí es planteja per al gener vinent, abans que l'IRPF deixi de ser un impost publicat al BOPA i passi a ser un tribut que redueixi la nòmina d'aquells que compleixen els requisits d'ingressos anuals.

En l'apartat positiu, el cap de Govern podrà ostentar un CDI amb Espanya que pocs confiaven en què fos tan ràpid i amb poques exigències, i segurament també el conveni amb França. Són factors que mouran la balança, i que avui per avui marquen algun diumenge de gener com jornada electoral.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT