PUBLICITAT

El català: la nostra llengua normal

EDITORIAL

Al món hi ha més de 150 universitats que ensenyen la nostra llengua, 156 per ser exactes. Més de 6.000 alumnes repartits arreu del món que no tenen el català com a llengua pròpia. Som doncs una llengua normal amb un ensenyament reglat normal i uns professors a l'estranger com qualsevol altra llengua. Cada any són centenars els joves que s'interessen a qualsevol racó del planeta per aprendre una llengua com la nostra. Sempre se'ls pregunta el mateix: ‘per què vols estudiar català?' Tots estan cansats de respondre sempre el mateix, que estudiar català és exactament el mateix que estudiar italià, suec o neerlandès. No hi ha cap diferència. Són llengües d'Europa que es parlen cadascuna al seu territori. I la nostra no és una llengua petita, és mitjana, més gran que la immensa majoria de les que hi ha al continent, més gran en nombre de parlants, més antiga en història, més rica en literatura, i el millor: és la nostra.

A molts els ha estranyat que a Andorra hi hagi 2.100 persones que estiguin estudiant en aquest moment català per adults. Són força gent, però és normal. És normal que la gent estudiï la llengua del país, és normal perquè a més de ser part de la integració a la societat la llengua continua sent un ascensor social. No ens enganyem, parlar català és tan normal que ens costa molt imaginar el director d'alguna empresa de les grans del país que no el sàpiga parlar, i a més tenim uns empresaris cada cop més conscienciats i conscients que es fa difícil tenir gent atenent als visitants que no parlin la nostra llengua, com és normal.

Ara, a més, normalitzem (que ja tocava) els nivells de català del país. Tindrà el mateix valor un certificat de català tret aquí que aprovat a Manresa, Xàtiva o Maó, i a més, tots avalats a Europa, per seguir fent que dia a dia cada cop més gent deixi de banda els múltiples prejudicis lingüístics que durant anys han atacat la nostra llengua. Perquè només trencant tòpics podem desacomplexar-nos, la nostra és la novena llengua en nombre de parlants a Europa, per tant, tenim una llengua potent. Ara només cal que tots hi creguem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT