PUBLICITAT

El preu de la reforma de la CASS i dels Complements de jubilació

EDITORIAL

Tot té un preu en aquesta vida i la reforma de la CASS i la creació del fons per pagar els Complements de jubilació als funcionaris costaran a les arques públiques aproximadament 30 milions d'euros més. Una quantitat que pot fer trontollar l'equilibri dels pressupostos de l'Estat, al qual ens té acostumats el ministre de Finances, Jordi Cinca.

D'aquests diners, entre 15 i 20 milions aniran a la branca general de la CASS per suplir el 2% de la cotització que anirà a partir d'ara de la branca general o de malaltia a la branca de jubilació. La resta anirà a alimentar el fons del generós complement de jubilació dels funcionaris.

A l'altre costat de la balança, l'Estat començarà a recaptar de manera incipient l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), ja que només podrà comptar amb les retencions salarials i els ingressos que ja percep sota la forma d'Impost sobre les activitats econòmiques (IAE), o sigui que no preveu tenir uns ingressos extraordinaris que se situïn molt per sobre dels d'aquest any. No obstant això, Cinca, compta amb recaptar millor gràcies a la consolidació progressiva del nou marc fiscal, tot i que no podrà calcular-ne realment l'abast fins el 2016, quan els ciutadans facin la primera liquidació de l'IRPF.

Per tant, és difícil valorar si el fet de que el Govern hagi de contribuir més a les arques de la CASS d'una banda, i crear un nou fons de jubilació per als funcionaris perquè puguin tenir una pensió més que generosa de l'altra, és una bona notícia o no. El que si ha quedat clar és que tot dependrà dels ingressos que, per anar bé, hauran d'augmentar cada any.

I això no és tan simple perquè la recuperació econòmica que s'albira, doncs s'albira i prou. A més, hi ha altres factors en el capítol d'ingressos que comencen a ser preocupants com la baixada de la recaptació d'impostos per la importació de tabac –i subsidiàriament de les vendes d'aquest producte. Un producte del qual depèn el 25% de la recaptació total de l'erari públic. O sigui que més tard o més d'hora, caldrà retallar d'alguna banda, o no?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT