PUBLICITAT

La impunitat existent en el món digital

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

El Govern està disposat a que «no es malmeti el nom d'Andorra» dins del sector de la venda de productes per internet. L'Executiu està fent esforços perquè Andorra es converteixi «en una plataforma de comerç electrònic», es va justificar el passat dia 10 el ministre portaveu, Jordi Cinca, i precisament per aquest motiu van decidir emprendre accions legals contra una empresa andorrana dedicada a la venda de productes per internet, sobretot relacionats amb l'electrònica. El motiu: en més d'una vintena de casos no ha enviat o lliurat el producte que el client els ha sol·licitat, previ pagament online. Però encara més. Arrel de la investigació duta a terme per la Unitat de Comerç i de Consum, es va destapar també que aquesta empresa «no gaudeix dels permisos administratius» per poder exercir l'activitat.

El món digital és un món a part. Desconeixem si la futura llei de l'espai digital detalla com s'ha d'actuar en casos com aquest, però encara que ho faci a la pràctica es fa molt difícil actuar contra aquestes males praxis, almenys de forma ràpida per evitar sumar nous perjudicats.

Aquests és el cas. L'empresa que explota aquesta botiga electrònica és andorrana però té ubicat el hosting –servidor– a Espanya, i per tant és impossible tancar la pàgina web. El propietari, si volgués, podria continuar estafant a nous clients davant la impotència de les autoritats del país i de la justícia andorrana.

Per fer-ho s'hauria de demanar una comissió rogatòria a Espanya per tancar aquest servidor, un procés que pot durar molt temps. Suposem que per la via administrativa el Govern podrà negar els permisos que no té amb l'argument de que és tracta d'un negoci que ja acumula una sentència per estafa i que té un altre procés obert pel mateix.

I és que el gran perill és que hagin altres clients que vegin que la compra que han pagat no arriba al seu domicili. Són incongruències de la burocràcia i d'aquest món digital que tan avança.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT