PUBLICITAT

Una modificació legal molt poc aprofitada

EDITORIAL

La modificació del Codi de Procediment Penal amplia el dret a l'assistència lletrada a tots els sospitosos d'haver comès un delicte i permet la coordinació i supervisió dels treballs en benefici de la comunitat que els tribunals imposin als majors d'edat per part del Ministeri de Justícia, com fins ara es feia per als menors d'edat.

La primera part és una pràctica que ja s'està duent a terme després de la queixa dels advocats que el Ministeri va superar amb una ordre del Director de la Policia. La segona, malauradament, no ha estat prou aprofitada pels legisladors que, quan han volgut rectificar, van veure que era massa tard a causa del reglament a seguir del Consell General.

I es tracta d'una llàstima, però seria bo que Andorra caminés com els altres països en l'àmbit de la reinserció a través de commutar l'estada a la presó per treballs comunitaris o arrest domiciliari monotoritzat. Ara era l'oportunitat per a un text que els tres grups parlamentaris consideren que és massa estricte.

La modificació es vota demà. Un condemnat per un delicte contra la salut pública (droga) haurà de complir íntegre la pena sense possibilitat de sortir de la presó a canvi d'un arrest domiciliari i de seguir una rehabilitació. No es fa el pas endavant i només el Govern té la potestat de tramitar una nova modificació que faci el text més avançat. Quedi clar que no es tracta de rebaixar les penes –això hauria de ser motiu d'un altre debat– sinó d'aplicar una fórmula que ja s'utilitza per a altres tipus de delictes. Alguns dels principis que regeixen aquesta mètode serien l'atenuació de les mesures de control tractamental; l'autoresponsabilitat; la normalització social i integració; la prevenció de la desestructuració familiar i social, i la coordinació amb organismes i institucions dedicats a aquestes àrees. Queda dit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT