PUBLICITAT

En la prehistòria pel que fa a les energies renovables

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El conjunt de la Unió Europea (UE) ha aconseguit augmentar l'aportació d'energies renovables al consum final brut d'energia. Així ho recull l'Institut d'Estudis Econòmics segons les dades publicades per Eurostat. Encara que els resultats són bons, la UE encara està lluny de l'objectiu del 20% per a l'any 2020. La mitjana ha passat d'un 9,3% l'any 2006, al 14,1% el 2012.

Espanya ocupa el tretzè lloc de la UE en aportació de fonts renovables al consum final d'energia. Els primers llocs els ocupen Suècia, Letònia i Finlàndia. Malta, Luxemburg i el Regne Unit són els països que més lluny es troben en l'aportació de les energies renovables.

Andorra està a la prehistòria pel que fa a les renovables. No hi ha legislació, no hi ha instal·lacions i no hi ha cultura. Resulta contradictori en una país on ha de prevaldre la protecció de la natura i del medi ambient. Fa uns dies publicàvem que l'únic cotxe elèctric que circula per Andorra és el de FEDA, quan resulta que les característiques del país aconsellen l'us del cotxe elèctric, ja que es fan molts trajectes curts al llarg del dia.

Tampoc acaben d'imposar-se les calderes de biomassa, una altra forma neta i barata com alternativa al gasoil. I finalment, poca cosa a dir pel que fa a panels solars o molins eòlics.

Ara l'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE) acaba d'instal·lar el primer aerogenerador d'Andorra a la recta de la Margineda i l'objectiu és posar en funcionament fins a 20. Els seus responsables defensen la sostenibilitat i viabilitat de les energies renovables al Principat, però a més asseguren que es tracta d'una inversió segura i que es recupera la inversió. Potser aquest és el camí, fer veure que amb aquests sistemes també es pot guanyar diners.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT