PUBLICITAT

Un creixement econòmic que deixa aparcada l'eufòria

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Banca Privada d'Andorra (BPA) va presentar ahir la síntesi d'indicadors socioeconòmics del primer semestre del 2014. De la roda de premsa que va oferir el conseller delegat de l'entitat, Joan Pau Miquel, ens hauríem de quedar amb la conclusió de que les previsions són tancar amb una evolució positiva del PIB que es trobaria per sota de l'1%.

No es pot parlar, per tant, de creixement, perquè aquest PIB és imperceptible en l'economia nacional i molt menys tindrà uns efectes notoris en la població, empreses i treballadors.

A l'economia li costa enlairar-se, encara que els principals indicadors denoten una millora, feble però que es va consolidant, i això és important perquè demostra que no es tracta d'un escenari puntual. Tot i això, novament el responsable de BPA va remarcar que la dependència de les economies veïnes representa un lligam del qual depèn Andorra.

L'obertura i la diversificació encara no han donat fruïts, encara que el Govern s'entesti en mostrar dades d'inversions que no són suficients per crear riquesa i generar llocs de treball. Andorra s'està posicionant, i això requereix el seu temps.

El nombre d'assalariats, la població, les matriculacions, les importacions o els visitants han mantingut una evolució positiva seguint la línia de finals de l'any passat. La lectura optimista és que es comença a reactivar el consum, molt lentament, és cert, però s'està passant de la caiguda menor a un creixement progressiu.

Entre les dades que va destacar Miquel, al començament del 2014 ha continuat la progressiva millora del mercat laboral, ja que en els dos primers mesos de l'any va deixar de caure el nombre d'assalariats, i al març va augmentar en un 0,2% interanual. Poc a poc, massa lent després de la greu recessió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT