PUBLICITAT

Quotes i rotació dels empleats al sector de l'hoteleria

EDITORIAL

El sector de l'hoteleria continua queixant-se del sistema de quotes de treball per a temporers en hivern. I és lògic. A banda de la despesa que suposa la compra de la quota, la constant rotació del personal fa difícil el funcionament del dia a dia de l'empresa, especialment en un sector on es vital el tracte amb el client i el bon servei. La marxa de treballadors, en alguns casos a altres sectors –quan havien accedit al mercat laboral andorra per treballar en el sector hoteler o de restauració– deixa coixa l'empresa, que es veu obligada a fer una nova contractació i, per tant, esperar que el nou empleat s'acomodi al seu lloc de treball.

Des de la patronal hotelera (UHA) es demana una nova fórmula que passaria perquè els empresaris es quedin amb la titularitat del permís de treball. D'aquesta manera, defensen, es frenaria la rotació i la fuga de treballadors cap a altres empreses, i recorden que han estat ells els que han pagat aquest permís que al final acaben aprofitant altres establiments. Pot ser un bon sistema des de l'òrbita empresarial, però no ens sembla la solució adequada pel que fa a la relació empresari-treballador en ple segle 21. Vindria a ser, per posar un exemple, com una clàusula en què el temporer promet lleialtat. No funcionen així les coses, sinó amb condicions dignes i un ambient de treball motivador. En canvi, sí s'hauria d'allargar el termini d'un mes per poder demanar una nova quota sense cost quan hi una marxa de l'empleat.

Reflexió a part mereixen les manifestacions del portaveu de la UHA, Oscar Julián, sobre les preferències per contractar mà d'obra del país que es troba a l'atur. Resulta difícil d'entendre que s'afirmi que hi ha gent que no té ganes de treball i que prefereix seguir en situació de desocupació amb la subvenció que atorga treball.

És una situació que el Servei d'Ocupació hauria d'abordar i estudiar perquè resulta incomprensible que una persona desitgi estar aturada abans que incorporar-se a una feina. Cal recordar que segons la normativa actual la negativa a acceptar una oferta o a acudir a una entrevista de treball està sancionada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT