PUBLICITAT

Un clar avís dels cònsols sobre la reforma de les competències

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Els cònsols ho han manifestat públicament i no s'amaguen que la proposta del Govern per reformar les competències no és totalment del seu grat, coincidint en què s'hi camina cap a un model més centralitzat. Vaja, que el ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, té una àrdua feina per convèncer les autoritats comunals de que la seva reforma és la idònia per acabar amb duplicitats i per a un millor funcionament de les administracions.

Un exemple és la reunió que els cònsols van celebrar ahir a Ordino. Les converses van girar principalment entorn de la protecció dels entorns i del canvi de l'IGI per l'ITP, amb el qual els comuns argumenten que han deixat d'ingressar molts diners en uns moment de precarietat. Els cònsols plantejaran presentar un conflicte d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional per reclamar la liquidació de l'ITP que han perdut arran de l'entrada en vigor de l'IGI. Segons van detallar els cònsols de la Massana i Ordino, David Baró i Ventura Espot, amb el recurs per la liquidació del quart trimestre demanaran una acumulació de causes per ajuntar els expedients de les liquidacions dels tres trimestres anteriors que estan a la Batllia.

En l'exposició dels cònsols hi ha un detall que no es pot deixar passar per alt: la recaptació d'ITP i reduir el cercle de protecció del patrimoni cultural són tant o més importants que les competències i per això creuen que s'han de resoldre igual que el primer, i Espot va més enllà i pensa que s'ha de resoldre abans els conflictes dels entorns de protecció i l'ITP abans de parlar de les competències i transferències. Seria excessiu parlar d'un canvi de cromos, però sí que s'han de veure aquestes manifestacions com un clar avís de que els cònsols no estaran per la feina de les competències. En realitat no és un tema que els apassioni.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT