PUBLICITAT

Una negociació que preocupa els comuns i la ciutadania

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

S’acosta el dia D que donarà el tret de sortida a la negociació de les competències entre el Govern i els comuns. El dimarts que ve, l’executiu sotmetrà un text o potser un inventari a les corporacions locals, on suposem que hi haurà detallades les competències que poden passar de la tutela comunal a la tutela del Govern. Els comuns estan preocupats, perquè més enllà de la retallada de transferències que el traspàs de prerrogatives administratives pot implicar, hi ha una sèrie de factors que afecten directament a la ciutadania. El primer és que aquesta pugui gaudir dels mateixos serveis que fins ara els proporcionen les corporacions locals, sense gaire espera. És un fet que els comuns solen tenir una reacció més ràpida a les necessitats de la població que no pas el Govern.

 Com també és un fet que fins ara els comuns han estat com una mena de balança en el jocs de poder al país. Aquest contrapoder que exerceixen també podria desaparèixer deixant un altre buit important i insubstituïble de cara al ciutadà, que també veuria minvada la seva representació i la seva veu. Si tot això pot ser cert, però, també ho és que el país necessita una reestructuració aprofundida de la despesa,una reestructuració que no només afecta els comuns sinó també l’administració central i altres institucions que s’han anat creant, sense avaluar-ne bé ni l’abast ni la necessitat. Sigui com sigui, la sostenibilitat del país requereix més unió i més sentit comú. 

Està a les mans de les corporacions locals de mancomunar serveis i dimensionar-los en funció de la població que administren. I també està a les mans del Govern de dimensionar l’administració i el funcionariat que li cal amb els mateixos criteris. Andorra només té 70.000 habitants i trigarà encara molt temps a incrementar aquesta població, si ho fa. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT