PUBLICITAT

La CASS i els autònoms majors de 53 anys

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

A DA i al Govern li ha sortit una pedreta molt molesta a compte de la darrera modificació de la llei de CASS, que obliga als treballadors per compte propi a afiliar-se i regularitzar la seva situació amb la papapública abans del 30 de novembre.

A l'Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d'Andorra (PIME) li ha sorgit un aliat, la patronal CEA, que combrega amb els arguments que defensa el president de la PIME, Marc Aleix, que no és un altre que aquesta obligació suposa una injustícia per als autònoms. En resum el raonament que postula Aleix és prou sòlid: l'obligació als autònoms majors de 53 anys a afiliar-se a la CASS farà que quan tinguin l'edat de jubilació, 65 anys, no hauran assumit les 144 mensualitat obligatòries per cobrar la pensió i es quedaran sense cobertura mèdica.

Els autònoms no han provocat aquesta situació, sinó que se l'han trobada de cop quan s'ha passat d'una legislació que els ignorava a una altra que els obliga a afiliar-se. L'obligatorietat, tot sigui dit, és una sana decisió per als treballadors i empresaris, però la generalització crea situacions injustes com la que denuncia la petita patronal. La CEA comparteix el mateix parer, perquè és una simple qüestió de números per veure la situació dels autònoms majors de 53 anys. Des de la majoria demòcrata s'al·lega que les queixes queden diluïdes amb l'actual projecte de llei en tràmit parlamentari. Concretament es defensa que aquells que no puguin rebre la pensió sempre tindran l'opció de recuperar el capital aportat. La primera conclusió que ve a la ment és que en aquest supòsit la CASS no guanya res, sinó que fa de dipòsit temporal. També s'al·lega que es pot cotitzar a la branca general per disposar de cobertura sanitària. S'ha d'entendre que la filosofia del legislador és establir un sistema que, primer sigui viable i perdurable en el temps, i segon que al final de la vida laboral asseguri una pensió digna als qui han estat cotitzant. Aquest no seria el cas de la problemàtica a la que ens estem referint. El grup de la majoria deixa la porta oberta a estudiar la situació del sque tenen un pla de jubilació. El sentit comú apunta a que s'escoltin unes reclamacions que semblen lògiques.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT