PUBLICITAT

Andorra, un país sorollós malgrat l'entorn natural

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El terme contaminació acústica fa referència al soroll quan aquest es considera com un contaminant, és a dir, un so molest que pot produir efectes fisiològics i psicològics nocius per a una persona o grup de persones. La causa principal de la contaminació acústica és l'activitat humana, el transport, la construcció d'edificis i obres públiques, la indústria, entre d'altres. Els efectes produïts pel soroll poden ser fisiològics, com la pèrdua d'audició, i psicològics, com la irritabilitat exagerada. El soroll es mesura en decibels (dB), els equips de mesura més utilitzats són els sonòmetres. Un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), considera els 50 dB com el límit superior desitjable.

Les principals fonts de contaminació acústica a la societat actual provenen dels vehicles de motor, que es calculen en gairebé un 80%, el 10% correspon a les indústries; el 6% a ferrocarrils i el 4% a bars, locals públics, pubs , tallers industrials, etcètera.

La Unitat d'Inspecció del Departament de Medi Ambient va rebre al llarg del 2011 un total de 28 queixes o denúncies. Les més nombroses estan relacionades amb la contaminació acústica. Andorra, malgrat ser un país de natura i molt lligat al medi ambient, és un país sorollós. El Departament treballa actualment per establir un índex de soroll que pugui comunicar als ciutadans dels nivells que es poden trobar en diferents zones del país. De cara a l'any vinent, el Departament vol iniciar un projecte per establir un índex que mesuri els nivells de soroll, com s'ha fet amb la qualitat de l'aire. Igual que el cadastre sonor, aquest índex serviria als comuns a l'hora de fer la planificació del territori i preveure obres, i també a l'Agència de Mobilitat si cal fer canvis en la xarxa viària tenint en compte l'impacte acústic. A Andorra desconeixem el problema. Sabem que a banda de les parròquies altes les zones de soroll són abundants, i per això és precisa d'un mapa exacte per poder executar les accions necessàries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT