PUBLICITAT

La justícia clama per una transformació immediata

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar dilluns les dues grans propostes per descongestionar la justícia, un mal que està enquistat i que provoca grans perjudicis a ciutadans, empreses i administracions. Com que la gestió dels recursos continua sent de malabarisme, el ministre s'ha tret del barret de copa una reorganització de les diferents instàncies i una execució administrativa que puguin fer les administracions i les parapúbliques.

Com a bon coneixedor a fons del funcionament de la justícia, Espot veu en aquest dos projectes una forma d'afrontar un problema apressant. Això no vol dir que se li hagi de donar un aval incondicional i donar suport incondicionalment a aquests canvis; serà el temps qui deixarà clar si el ministre ha iniciat el camí adequat o s'ha equivocat de rumb.

D'una banda, el ministeri està treballant en un avantprojecte de llei que té com a objectiu redistribuir les competències de les diferents jurisdiccions en matèria penal. El canvi estaria motivat tant per «intentar solucionar el col·lapse que pateix l'administració de justícia en el període executiu», com per, «des d'un punt de vista conceptual, valorar qui creiem que hauria d'enjudiciar cada cas», va assenyalar.

De l'altra, el titular de Justícia va detallar un avantprojecte de llei que estudia desjudicialitzar les execucions per tal que el saig i les administracions comunals o parapúbliques –de moment només la CASS– puguin resoldre-les per elles mateixes. També va explicar que volen canviar la regulació de la carrera judicial, afavorint tant la mobilitat vertical com l'horitzontal dins la magistratura. Si hi ha una administració que clama per una profunda transformació aquesta és la de justícia. Fonamentalment perquè no és just esperar anys per un plet o per a què s'executi una sentència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT