PUBLICITAT

Penalitzar l'incivisme en el reciclatge d'envasos

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Alemanya celebra 10 anys d'èxits del sistema de dipòsit, devolució i retorn, de garantir la millor selecció de plàstics per reciclar i afavoreix també la reutilització. Més de 40 països apliquen aquest sistema, complementari per al contenidor groc. Alemanya ho ha resolt, però també altres països. L'espectacle d'ampolles i llaunes abandonades, els envasos mal seleccionats i les insuficients taxes de reciclatge amb el contenidor groc té remei . I la solució no passa per campanyes publicitàries culpabilitzadores que invoquen al voluntarisme ciutadà fins a l'extenuació per seleccionar bé els envasos. Molts països han canviat el xip. Han introduït el sistema de dipòsit i retorn d'envasos usats al comerç i al súper per millorar la recollida. La fórmula desencadena una mecanisme infal·lible per guiar els passos al reciclatge: recuperar els diners deixats com a dipòsit en comprar els envasos de begudes. Els beneficis són múltiples, així, s'han aconseguit taxes de recuperació i reciclatge del 98,5% dels envasos de begudes, amb una nivell de qualitat que facilita el reciclatge posterior , i els envasos usats s'han convertit en un preciós tresor. A ningú se li ocorre llençar-lo o abandonar-lo.

El Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos no és nou, ens transporta als vells temps en què es pagava una fiança per l'envàs i es recuperava (avui dia: 5 cèntims). Se segueixen les directrius europees en matèria de recuperació de residus, un sistema modern de dipòsit per a envasos de begudes, similar al que va existir fins fa uns anys quan tornàvem el casc i que les generacions més veteranes tenen encara en ment.

Andorra s'ha fixat en aquest sistema que funciona amb èxit. El Ministeri de Medi Ambient està estudiant la possibilitat d'importar aquest model de reciclatge d'envasos, i per aquest motiu Francesc Camp es va desplaçar al municipi català de Cadaqués, on està funcionant amb un bon balanç. S'alçaran veus crítiques dient que es tracta d'un pagament més, però en aquest cas es gratificar el civisme i penalitzar l'incivisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT