PUBLICITAT

De moment, vot des de l'estranger

EDITORIAL

El Grup Parlamentari Demòcrata va anunciar ahir que ha iniciat el tràmit parlamentari per facilitar el vot per correu per a tots els andorrans que resideixen, temporalment o permanentment, fora del país,seguint així el programa electoral i amb la intenció que s'sigui ja efectiu en les properes conteses electorals.

La modificació legislativa manté les dues modalitats de vot –judicial i presencial– i s'incorpora una nova variant del vot per dipòsit judicial via correu. El podran utilitzar els residents a l'estranger que constin al registre electoral o els que no hi constin però acreditin que estan cursant uns estudis o que estan desenvolupant una tasca laboral a l'estranger, per la qual cosa hauran d'adjuntar un certificat del centre educatiu o de l'empresa.

És un avenç important, perquè ajudarà a incrementar una participació ja tradicionalment alta i perquè posarà fi a un entrebanc important per qui per motius laborals o d'estudis no volien o no podien traslladar-se a Andorra per dipositar la seva papereta a l'urna.

Dit això, hi ha un però. Sense deixar d'aplaudir la iniciativa demòcrata, el grup parlamentari peca de timidesa alhora d'intentar una reforma més amplia. Posats a fer, era el moment per plantejar altres qüestions que estan sobre la taula i que, encara que sigui més tard, s'hauran d'abordar de forma obligatòria. Una d'elles és el vot dels residents a les eleccions comunals, com aconsella el Consell d'Europa i el sentit comú. Aquesta qüestió és incòmode per als demòcrates que apel·len a les característiques particulars de dimensió i d'estructura demogràfica d'Andorra, argumentant que si es permitís aquesta possibilitat, es generaria una distorsió entre el grau de representativitat entre els membres electes dels comuns, d'una banda, i el Consell General i el Govern, de l'altra. Perquè afirmen que els cònsols i els consellers comunals serien elegits per un nombre de sufragis sensiblement major que els consellers generals, triats únicament amb els vots dels andor­rans. Un argument poc sòlid. L'altre aspecte a discutir és la composició de les meses electorals pel fet que hi hagi els membres dels comuns que lògicament tenen vincles polítics. ¿Perquè no una composició més lliure amb ciutadans independents? Recordar també el vergonyós espectacle de candidats, fet que intimida a alguns electors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT