PUBLICITAT

L'impost sobre la renda:o és massa dur o és massa tou

EDITORIAL

Fa uns dies vam tenir dret a un manifest, suposadament subscrit per un grup d'empresaris, que expressava la preocupació perquè el nou Impost sobre la Renda de les persones físiques (IRPF) afectava sobretot la classe treballadora i mitjana. Abans d'ahir vam tenir dret a un altre document, aquesta vegada subscrit per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) que diu tot el contrari. Bé, o almenys ho fa pensar el fet que rebutgi el llindar dels primers 24.000 euros exempts en tota declaració, perquè considera que no es compleix el principi de generalitat i que només pagarà un segment molt reduït de la població. Evidentment, tots aquells que guanyen més de 24.000 euros a l'any, si és que no tenen família a càrrec, perquè aleshores l'exempció pot anar fins als 40.000 euros –que és el que ara estableix l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE)–, sempre i quan el consort tingui un salari inferior a 12.000 euros anuals.

La CEA també critica que l'IRPF no té una indexació progressiva, quan en realitat la té. Perquè dels primers 24.000 euros fins a 40.000, l'impost és del 5% en lloc del 10% (fins a un màxim de 800 euros). Però, si es tracta de baixar el llindar perquè «entre el 0% i el 10% hi pot haver una tarifa progressiva», vist que la majoria de la gent d'aquest país guanya menys de 24.000 euros a l'any, també es podria superar el llindar del 10% per als que guanyen més i equiparar-nos una mica més a Europa. Tot plegat per simplificar les coses, com manifesta l'escrit de la patronal.

Ara bé, com a patronal la CEA oblida una cosa i és que l'IRPF substituirà l'IAE. Moltes petites empreses i emprenedors perdran el llindar de 40.000 euros exempts que tenen ara i si a sobre, perden el llindar de 24.000 euros, molts hauran de deixar la clau sota la porta, cosa que no només representarà una pèrdua de competitivitat sinó senzillament una pèrdua d'activitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT