PUBLICITAT

Espanya utilitza Andorra en la seva guerra contra el penyal

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

No cal donar-li moltes voltes. De les declaracions de les autoritats espanyoles s'extreu entre línies el veritable motiu per advertir sobre les restriccions a les exportacions de tabac. Una de les explicacions de l'elevat contraban de tabac a Espanya és la hiperfiscalidad (amb un tipus del 85%). Malgrat això, el director d'Investigació de l'Oficina Antifrau Europea, Nocholas Ilett, assegura que les baixades fiscals en aquest sentit no són una bona opció encara que suposessin un major consum, ja que l'objectiu principal ha de ser protegir la salut pública. El director de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), Santiago Menéndez, ha reconegut que l'Agència està preocupada pel contraban de tabac i ha demanat col·laboració als mitjans de comunicació per canviar la percepció social del petit contrabandista, una figura socialment acceptada per molts ciutadans.

Per la seva banda, la directora del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència, Maria Pilar Jurado, ha admès que la principal conseqüència del contraban és el perjudici que ocasiona a la Hisenda Pública, que deixa d'ingressar per aquesta via el que li correspon i perd així uns ingressos que després podria destinar a altres fins. Segons un estudi de KPMG, la incidència del contraban a Espanya ha passat del 7,2% el 2011 al 7,5% el 2012, mentre que la mitjana europea ha passat del 10,4% de 2011 al 11,1% l'any passat. Espanya, per tant, no està al capdavant dels països més perjudicats pel contraban, però Gibraltar és un dels principals focus d'aquestes pràctiques.

Jurado ha indicat que si s'analitza quina quantitat de tabac arriba al penyal i el nombre de residents, s'observa que cada dia arriben nou paquets per gibraltareny, el que suposa un indici clar de l'ús fraudulent que se li dóna a aquest producte. De la mateixa manera, ha assenyalat que el 60% de les diligències per infracció administrativa a Espanya tenen a veure amb Gibraltar. Com es veu cap menció a Andorra. Caldria preguntar-se si el vet d'exportacions no atempta contra la llibertat de mercat i, sobretot, si la guerra oberta de Madrid contra el penyal no implica incloure Andorra per maquillar una mesura ideada per fer la punyeta als gibraltarenys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT