PUBLICITAT

Uns serveis socials que han d'estar en mans de l'Estat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

La llei de serveis socials i socio sanitaris està en boca de l'oposició parlamentaria, que veu en aquest text una retallada que afectarà al sector més feble de la població. Tant el Grup Mixt com el Socialdemòcrata s'has mostrar molt crítics. Consideren que a banda que la llei obligarà als familiars a fer-se càrrec del cost de l'atenció social, hi ha una retallada important que no ha arribat a l'opinió pública.

S'acostuma a afirmar, i amb raó, que l'educació i la sanitat han de ser dos pilars que han de quedar al marge dels estalvis de la gestió política. Les ajudes socials s'han d'encaixar en aquest àmbit, perquè afecten a persones que pateixen alguna discapacitat o que tenen una salut precària. Com s'afirma des de l'oposició, no es tracta només d'actuar amb les persones que es poden trobar en risc d'exclusió socials, perquè hi ha un perill clar de que si el repartiment no és just s'empenyi a altres persones a caure en aquest baix grau de l'escala social, un risc que l'Estat no es pot permetre.

Si s'acaben confirmant les denúncies en el sentit que hi ha serveis essencials que no queden plenament garantits caldria fer una relectura del projecte de llei. És a dir, si com lamenta el primer secretari del PS, Pere López, hi han prestacions que dependran directament de què el Govern disposi de dotació, es consolidaria una situació precària que donaria serveis en funcion de la disponibilitat. De moment una de les primeres retallades ha vingut per la restricció del servei d'assistència a les dones víctimes de maltractaments. Es parla també del servei domiciliari per a persones grans, o l'extraescolar adreçat a adolescents amb dificultats, o també el servei d'urgència per a situacions de risc. No es pot posar en dubte que una reestructuració podria donar els mateixos serveis, però pel que sembla aquest no és el camí previst.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT