PUBLICITAT

El pla per reflotar EMAP i salvar les finances del comú

EDITORIAL

Són aproximadament uns 105 milions d'euros la inversió que s'ha fet als camps de neu massanencs durant 31 anys, una quantitat important de la qual se'n deu pràcticament una quarta part. Aquesta situació financera és la que ha provocat que fins que no es trobi una sortida per assegurar el futur de l'estació, s'escanya alhora les finances del Comú de la Massana, que és l'únic que no podrà complir les exigències de la Llei de finances comunals, que estableix que el darrer dia d'aquest any totes les corporacions locals tinguin el deute acumulat dins el sostre màxim permès, és a dir, l'equivalent al 200% dels ingressos obtinguts l'any abans del que se situï l'endeutament. La corporació acumula un deute que supera el 300% dels ingressos –37 milions d'euros. És ja una situació insostenible que situa al comú en la fallida i que necessita una solució per a les estacions.

Al llarg d'aquest estiu la corporació ha estat treballant amb l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA) en un pla que passa perquè EMAP faci una emissió de deute subordinat –accions preferents– de 16 milions d'euros que seria assumida en la seva totalitat pels bancs. La proposta passa per la necessitat imperiosa que la corporació local dissenyi un pla de gestió que asseguri que EMAP tindrà superàvit. Amb aquests guanys els bancs rebrien dividends i el comú ingressaria uns diners que li facilitarien recomprar les accions a les entitats bancàries en un període d'entre vuit i nou anys. Segons va anunciar ahir el cònsol massanenc, David Baró, aquest pla de viabilitat ja està en mans del Govern i de l'ABA, i assegura el sanejament de les arques del comú el 2021 gràcies a la nova gestió de les estacions, que reduiria el seu deute en 10 milions. En total, en vuit anys es reduirà en 24 milions l'endeutament.

EMAP aporta fins a 91 milions d'euros l'any a l'economia del país. La valoració actual de Pal-Arinsal, a preu de mercat, se situaria al voltant dels 70 milions d'euros, i les negociacions amb inversors privats han fracassat. La neu és una qüestió d'estat, de país, i tothom espera que el pla de viabilitat sigui prou sòlid com per iniciar una nova etapa de recuperació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT