PUBLICITAT

Els reptes que planteja l'últim trimestre de l'any als polítics

EDITORIAL

La diada de la Mare de Déu de Meritxell marca l'inici de la represa del curs, no només escolar sinó també polític. Un curs polític que s'anuncia molt dens per al darrer trimestre de l'any. Si els parlamentaris tenen pendents els debats sobre la reforma de la CASS i la futura llei de l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), el Govern no té pas menys feina negociant d'una banda, amb el col·lectiu de funcionaris per trobar una sortida a l'espinós tema de les pensions de jubilació i de l'altra, negociant amb els comuns per trobar un terreny d'entesa i assegurar la sostenibilitat de l'Estat andorrà. Tothom ho sap. El Govern té pendents amb les corporacions locals les futures lleis de competències i transferències comunals. Ho diuen els parlamentaris, ho diuen els ministres, Andorra ha de fer números molt ben fets per continuar assegurant un nivell de vida i una convivència dignes a la ciutadania.

El país ha encetat un nou camí amb l'obertura econòmica però tot apunta que no n'hi haurà prou per retrobar la bonança econòmica del passat i que li caldrà una reforma estructural més aprofundida no per anar tirant com fins ara, sinó per garantir la igualtat d'oportunitats als joves que pugen. Si és cert que les crisis tenen coses bones com va assenyalar el síndic, Vicenç Mateu, recordant que «és en els temps de crisi quan som més proclius a emprendre transformacions profundes que la bonança havia anat posposant», també és cert que no afecten a tothom per igual.

Per tot això, el síndic també va insistir en que s'imposa conservar la cohesió social i alhora va advertir amb molta lucidesa que la desafecció política del moment no és només una moda importada, sinó que de ben segur «hi ha factors interns que contribueixen a un cert distanciament entre els qui ocupem un càrrec polític i la resta de ciutadans».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT