PUBLICITAT

Episodis de vessaments que es repeteixen massa sovint

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Un dels grans problemes mediambientals d'Andorra són els vessaments de fuel. Els episodis es repeteixen i cada litre que es escampat a l'exterior representa un dany que costarà de reparar.

El darrer incident es de fa dies, quan des d'una gasolinera es va produir una fuita de gasoil que en principi es va quantificar en 12.000 litres. És la primera reacció que es calca en cada incident, quan els presumptes responsables de la fuita rebaixen el volum de la fuita. Dilluns tècnics del departament de Medi Ambient van ajustar les mesures i van duplicar els litres vessats, situant-los en 24.000.

La contaminació de sòls amb hidrocarburs és un problema que s'ha tornat molt comú en els nostres dies, degut principalment a l'extensiu ús i consum de combustibles derivats del petroli. Aquests esdeveniments impacten de manera negativa a l'entorn ecològic, entenent com a tal la flora, fauna, i encara que, i amb dificultats, el cost de la descontaminació l'ha d'assumir el responsable, el dany molts cop triga molt en ser subsanat.

La problemàtica de les fuites d'hidrocarburs s'ha anat agreujant amb el temps ja que no es disposa d'un cens per saber on són els dipòsits, i es calcula que actualment n'hi ha 294 que tenen algun tipus de fuita cap al sòl. Tot i això, abans que el Govern iniciés un seguiment acurat de la qüestió el 2005, hi havia fins a 760 dipòsits amb problemes d'estanquitat. En aquest cas la cisterna pertany a una gasolinera. Tot fa indicar que la filtració al subsòl ha estat motivada per un problema a la cisterna, que segons els propietaris havia superat les revisions. El tècnics creuen que la descontaminació s'allargarà cinc anys. Acotades les responsabilitats, l'Executiu haurà de demostrar que no hi ha excessiva comprensió amb aquests tipus d'accidents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT