PUBLICITAT

Un cens de població que ha servit per desvirtuar la realitat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Una de les conseqüències de la crisi i de la revisió que estan fent els comuns és que Andorra té menys població real del que deien les xifres. Des de principis d'any fins a l'actualitat s'han perdut pel camí 6.500 persones al país, i encara s'ha de tancar de forma definitiva el nombre de població, que a hores d'ara se situa en 69.758 habitants.

Aquesta dada, que fonts d'Estadística ha oficialitzat i que ja s'ha utilitzat per calcular el PIB per càpita del país –el qual publicava aquest rotatiu divendres passat–, representa una disminució de gairebé 6.500 persones respecte a les darreres dades oficials. I la disminució és encara més pronunciada si es compara amb anys precedents. Al 2011, i després de fer una primera depuració del cens, Estadística informava que al Principat hi vivien 78.115 persones, és a dir, gairebé 10.000 més que les de la darrera xifra calculada.

De les dades es poden extreure diverses conclusions. La primera és que resulta sorprenent que s'hagi inflat el cens a les diferents parròquies, amb la qual cosa s'ha dibuixat una radiografia de la població irreal amb el consentiment no reconegut de les administracions locals, ja que ha permès als comuns ingressar més diners en concepte de les transferències del Govern. Finalment sembla que es posa ordre per aconseguir una dada creïble que és més important del que sembla, ja que d'ella depèn la majoria d'estadístiques que serveixen perquè comuns i Govern facin les seves estimacions a l'hora d'engegar programes i fer polítiques socials, així com per estimar les dades econòmiques i de creixement.

Andorra, per tant, ha viscut autoenganyada per un cens d'habitants que no només no era útil, sinó que desvirtuava tota la realitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT