PUBLICITAT

Un IRPF poc recaptador i que serà per sota del tipus oficial

EDITORIAL

El Govern va presentar ahir els detalls de l'impost de la renda de les Persones Físiques (IRPF) que s'aplicarà a partir del gener del 2015. Detalls que en realitat són molt importants perquè en conjunt serveixen per entendre quin serà el tipus general comú, que de forma oficial s'ha establert en el 10%. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar que els ingressos seran modestos, entre 15 i 20 milions d'euros incloent el que ja es recapta per l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). Més que modestos es poden titllar de simbòlics tenint en compte la necessitat recaptadora que té l'Estat i la nul·la possibilitat de dinamitzar l'economia amb inversions públiques per l'ofegament financer.

Del contingut de la llei es pot interpretar que l'Executiu ha tirat molt a la baixa l'actuació recaptadora. Els motius els hauria d'explicar DA, i sobretot si la filosofia de la llei no està impregnada de les reticències inicials dins del grup d'aprovar un IRPF que era inajornable a causa de les exigències internacionals per presentar Andorra amb un marc fiscal complert i homologable, i poder signar els CDI. El tipus general que es presenta és del 10%. Amb la bonificació del 50% aplicable, en realitat el que es pagarà serà d'un 5% màxim a partir de 24.001 euros nets anuals, a banda de tota la llista de deduccions i reduccions que situaran l'IRPF en el tipus més baix d'Europa en totes les franges. No és que des d'aquesta tribuna s'intenti fer apologia d'un afany recaptador amb l'IRPF per bandera –sobretot en temps de crisi i les dificultats que travessen empreses i treballadors–, però sí que els termes quedin clars.

L'impost gravarà les rendes del treball, les del capital tant immobiliari com mobiliari, les d'activitats econòmiques, i els guanys i pèrdues del capital. Gairebé ningú pagarà el 5 o el 10%, però de cara a l'exterior aquest serà el gravamen oficial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT