PUBLICITAT

Segons el full de ruta les pensions estan assegurades

EDITORIAL

El Govern veu l'orella al llop. La bola de la CASS es fa cada cop més gran i la reforma que ahir va aprovar el Consell de Ministres és només una mesura transitòria de cara a un augment de les cotitzacions «per a temps millors» en la branca de jubilació. Que ningú ho dubti, empresaris i treballadors s'hauran de gratar la butxaca per assegurar-ne la sostenibilitat de les pensions, un fet que ara per ara no és factible. La fórmula de la CASS, després de la reformeta de fa uns anys, no encaixa en els temps actuals, amb una major longevitat de les persones i unes cotitzacions que funcionen per punts que han quedat sobrevalorats.

La tàctica del Govern es guanyar temps perquè no es veu en cor ara d'imposar un augment de la cotització enmig d'una crisi profunda i en plena reforma fiscal. El ministre Cinca va voler tranquil·litzar la població davant un tema tan sensible, va descartar que s'estigui a la vora de la fallida i va donar per bones les actuacions que s'ha aprovat per encarar més endavant la transformació definitiva de la Seguretat Social.

La principal novetat i el missatge tranquil·litzador que es vol transmetre a la ciutadania és que les pensions no s'acabaran. És cert que amb les mesures aprovades ahir només es retarda dos any el període en que la branca jubilació entrarà en dèficit (que estava previst per al 2016), però l'Executiu agafa el compromís de garantir per llei que sempre és disposarà d'un mínim de reserves, equivalents a l'import que s'assoleixi l'any abans de l'entrada en dèficit, que es calcula entorn dels 1.200 milions d'euros.

Queden per especificar alguns detalls, que en alguns casos poden ser importants. Per exemple, pel que fa al copagament en salut, si bé ara el pacient assumeix un 10% d'hospitalitació, un 25% dels actes mèdics i entre un 25 i un 70% dels medicaments, el projecte de llei manté el 10% d'hospitalització, però crea una forquilla d'entre el 25 i el 50% per als actes mèdics i els medicaments. En aquest apartat pot estar en joc el manteniment de la sanitat pública i els estàndards de qualitats actuals. Perquè una cosa queda clara, la cotització es redueix en la branca general i posar-se malat costarà més car.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT