PUBLICITAT

Els pros i contres de les llistes electorals obertes

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Sovint l'elector andorrà vota motiva pel carisma del cap de llista o per la influència de la seva parròquia a les llistes, però no són pocs els que ignoren el programa electoral que presenta dada partit o la feina legislativa dels que aspiren a la reelecció com a conseller general. Ahir, els promotors de la ILP que reclamen la modificació dels sistema d'elecció i es decaten per llistes oberts van explicar amb més detall la seva proposta.

La proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum que pretén canviar l'actual sistema de llistes tancades de partits a llistes obertes dóna opció a l'elector a votar diversos candidats de diferents candidatures establint-ne l'ordre de preferència. A més, el text promogut per una iniciativa legislativa popular, preveu que per al recompte de vots, s'elabori un sistema de ponderació basat en la teoria de la puntuació dels imparells, per la qual cada candidat obté uns punts en funció de l'ordre que li ha assignat l'elector a l'hora de votar-lo.

En un sistema de llistes obertes són els partits els que confeccionen les llistes, però són els ciutadans els que decideixen qui els representarà, independentment de l'ordre que ocupi a la llista i més podent votar candidats de llistes diferents.

Amb aquest sistema s'aconsegueixen diverses coses, entre elles: els partits hauran de preocupar-se de posar a les llistes als millors i no als més coneguts o als que els deguin favors. Si un representant electe no compleix o fa alguna cosa indeguda, no tornarà a sortir elegit en la següent legislatura. Els càrrecs electes es preocuparan de defensar els interessos dels seus votants i no els del seu partit. Els càrrecs electes hauran de respondre davant els votants, o sigui, davant els ciutadans i no fer la pilota a qui l'ha posat a la llista.

Però alerta, que té els seus perills. Quan el ciutadà exerceix el seu dret a vot ho fa donant suport a un projecte de país, a un programa al qual s'hi compromet un partit. El vot no pot dependre de la simpatia d'un candidat o de la seva capacitat per captivar amb el millor dels somriures. També hi ha el perill de composar una cambra tan dividida que no sigui possible governar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT