PUBLICITAT

La impunitat dels que no paguen sancions ni tributs

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

La delicada situació de tresoreria fa que els comuns estiguin ansiosos perquè el Govern culmini el projecte de llei d'execució dels actes administratius per la pròpia administració, que en paraules més planeres no és més que la possibilitat de fer embargaments directament per cobrar els impagaments de sancions i tributs. A tall d'exemple, els comuns tenen molts deutes encallats a la Batllia, que ascendeixen a gairebé dos milions d'euros en el cas d'Andorra la Vella o fins a 1,5 milions pel que fa a Encamp.

Una vegada més, l'arrel del problema s'ha de situar en el col·lapse de la justícia, que provoca una acumulació de feina que fa que temes com sancions de circulació o altres afers menors queden en l'oblit de les estanteries. El problema no és nou, sinó que ve de lluny, però l'ofegament per la davallada dels ingressos ha fet veure a les corporacions locals que no es tracta d'un pessic de diners, sinó que s'ha sumat una quantitat gens menyspreable que aniria molt bé a les arques comunals. En definitiva no es tracta més que imitar el model d'altres països, on els ciutadans estan conscienciats que hauran de pagar per les bones o per les dolentes. El fet de poder eludir la Batllia s'ha de fer amb tota garantia per no trepitjar els drets dels ciutadans ni aquests se sentin en una posició d'indefensió. Els cònsols han demanat al ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que no hi hagi un import límit d'execució, tot i que reconeixen que el 98% dels impagaments són inferiors a 3.000 euros, i que també puguin executar els casos que ja estan a la Batllia però dels quals encara no s'ha iniciat el procediment.

Sap greu reconèixer, però en l'actualitat els deutors estan convençuts de viure en una certa impunitat que suposa un greuge comparatiu davant d'aquells que sí compleixen amb les seves obligacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT