PUBLICITAT

L'important és aconseguir la reinserció social del pres

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Són molts els col·lectius en risc d'exclusió social, però de tots ells, el que possiblement està més exposat a patir el rebuig i la incomprensió social és el dels reclusos o exreclusos.

Les presons són un reflex dels problemes socials als quals hem d'enfrontar dins del marc de la Constitució i de les lleis en matèria penitenciària que assenyalen que aquesta institució està obligada a actuar com a instrument de reinserció i reeducació. En definitiva, es tracta d'un curs que planteja que la reinserció social dels reclusos forma part dels paràmetres que defineixen una societat justa i solidària.

La meitat de les presons europees pateix problemes de «superpoblació», segons un informe publicat divendres pel Consell d'Europa.

«Les presons europees estan explotades al màxim de les seves capacitats», assenyala l'informe elaborat amb dades del 2011 per l'Institut de Criminologia i Dret Penal de la Universitat de Lausanne (Suïssa), que ofereix una visió global i estadística dels centres de detenció en aquest continent.

L'estudi precisa que la taxa d'ocupació carcerària a Europa és del 99,5% i que el nombre total de reclusos és de 1.825.356 persones, un 2% menys que el 2010.

A Andorra cal felicitar-nos. El paràmetre de seguretat que encara es gaudeix al país fa que el centre penitenciari de la Comella sigui un model en comparació a la majoria de presons europees. Andorra no té aquest problema, doncs el 2011 hi havia 36 presos i les instal·lacions estan preparades per a tenir fins a 125 interns (tenint en compte tots els centres que poden acollir detinguts, no només el Centre Penitenciari de la Comella). A banda de la major o menor comoditat per a qui té vetada la llibertat, l'important és l'objectiu d'aconseguir la reinserció social.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT