PUBLICITAT

Un país que no recicla els medicaments usats

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

La majoria de ciutadans d'altres països ho tenen fàcil per desfer-se d'un antibiòtic caducat o un pot amb restes de xarop, gràcies a la recollida de medicaments i envasos de medicaments a través de contenidors situats a les farmàcies, que garanteix la correcta gestió d'aquest tipus de residus.

Els medicaments són residus domèstics especials i alguns compostos farmacèutics fins i tot formen part de la llista de residus perillosos. A més, contínuament s'introdueixen en el mercat noves substàncies, i els efectes a mig o llarg termini es desconeixen. Per aquesta raó, els medicaments, caducats o no, no han d'acabar al cubell de les escombraries o al desguàs. Tampoc els seus envasos, en què poden quedar restes del producte, es poden barrejar amb el vidre, el cartró o el plàstic que separem per reciclar.

Encara que la contaminació per medicaments és encara una gran desconeguda, experts de la Universitat John Hopkins de Baltimore (Estats Units) ja han advertit que fins i tot les restes de medicaments –alguns tan comuns com els analgèsics o antidepressiu– que s'eliminen a través de l'orina , suposen una amenaça per a la vida aquàtica.

A Andorra tenim l'honor que els medicaments no es reciclen i els ciutadans no saben que fer amb els fàrmacs que tenen a casa. Les farmàcies no s'hi volen fer càrrec segons diuen per una qüestió de cost, una raó esgrimida que no sembla prou raonable tenint en compte que el cost de la recollida no sembla tant inassumible. El Govern tampoc s'ha involucrat i El Col·legi de farmacèutics no sap ni respon, però la realitat és que el 22 de setembre de l'any passat es va acabar el conveni de quatre anys per recollir els medicaments i des d'aleshores ningú ha fet res mes. A Alguns ciutadans els conviden a portar els fàrmacs al comú. Així anem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT