PUBLICITAT

Entre el que dicta el cervell i la defensa de les institucions

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'anunci del PS ha portat debat i controvèrsia al carrer i entre la ciutadania. Alguns es preguntaran quina pretensió té el Grup Parlamentari en recuperar íntegre un text del 2005 i portar-o al Consell General. La raó és evident, posar en una situació incòmode als consellers de DA en un tema tant incòmode com és per a Andorra la despenalització de l'avortament. Mirat des d'un punt de vista racional, és una incongruència la situació d'Andorra davant un acte prohibit però que les dones andorranes practiquen sense cap tipus d'impediment fora de les nostres fronteres.

Actualment el codi penal determina a l'article 108 penes de presó i inhabilitacions per a facultatius que practiquin avortaments consentits i penes d'arrest per a les dones que consenteixin l'avortament.

La proposta del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va encaminada a despenalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs tant per a la dona com per al professional que el practica en tres supòsits: el primer, en cas de perill per a la vida o la salut de la gestant, el segon, en cas que la gestació hagi estat fruit d'un delicte a la genètica o reproducció humanes o contra la llibertat sexual (dins les 12 primeres setmanes de gestació) i en el tercer, en cas de malformacions del fetus que li impedeixin fruir d'unes condicions físico-psíquiques mínimes per gaudir de l'existència (dins les 12 primeres setmanes de gestació). Algunes dones ja s'han posicionat a favor (la majoria) i d'altre recorden que l'escenari institucional d'Andorra és un obstacle clar. El poble és sobirà, i el copríncep episcopal no s'ha n'ha estat de recordar que el poble va decidir tenir la figura dels coprínceps. La Constitució defensa el dret a la vida en totes les seves fases, un article que l'anterior copríncep, Joan Martí Alanis, astutament va saber incloure en la Carta Magna. El 2005, cinc consellers i conselleres es van absentar de la sala per no haver de votar contra la proposició del PS. Han passat vuit anys i la societat ha evolucionat. El PS sap que la seva iniciativa no té garanties d'èxit, però vol veure com reacciona DA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT