PUBLICITAT

Una bretxa salarial de gèneres que la crisi engrandeix

EDITORIAL

L'any passat el sindicat UGT va denunciar que una dona de la Unió Europea necessita treballar 54 dies més cada any per guanyar el mateix que un home. Segons l'INE, la situació de les dones espanyoles aquest nombre s'eleva a 80 dies, i això es podria extrapolar a Andorra. Aquesta diferència es deu al fet que les dades d'Eurostat només tenen en compte la comparació de sou brut per hora en empresa de més de deu treballadors.

Les dones cobren un 25% menys que els homes. No és una dada nova, es tracta d'una xifra segons les dades proporcionades pel Departament d'Estadística, que posa en relleu la desigualtat existent entre homes i dones.

Les dades són contundents: les dones cobren 1.721 euros de mitjana entre el 2011 i el 2012 enfront dels 2.278 dels homes.

Aquesta desigualtat suposa un llast per al desenvolupament i la competitivitat del país, per la qual cosa s'ha de lluitar els 365 dies de l'any contra aquesta realitat que hauria de posar vermell a part de la societat. ¿Quin sentit té que una de les parts del nostre sector poblacional més productiva, més preparada i capacitada tingui menys capacitat salarial i menys capacitat de promoció?

L'edició de 2008 de l'informe Perspectives d'ocupació (Employment Outlook), publicat per l'OCDE va declarar que encara que les taxes d'ocupació femenines havien augmentat considerablement i la bretxa laboral de gènere s'havia estret pràcticament a tot arreu, les dones encara tenien un 20% menys de possibilitats de tenir una feina i cobraven un 17% menys de mitjana que els homes.

El pitjor, tal com destaquen des d'algunes associacions, és que amb la crisi aquesta bretxa salarial entre gèneres s'ha tornat fer més gran i són les dones les que pateixen més precarietat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT