PUBLICITAT

La democràcia des de les llistes obertes als votants

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La democràcia es la participació ciutadana en l'elecció dels seus representants. A major participació, més democràcia sana. Aquelles amb índexs d'abstenció excessivament elevats són democràcies malaltes, amb ciutadans que no creuen en els seus polític, i on la desafecció comença a a ser un problema a combatre.

Andorra sempre ha gaudit de bona salut en aquest aspecte, i només en els darrers comicis s'ha deixat veure un pessic d'increment de l'abstenció, gens preocupant perquè la participació continua sent molt elevada. El secretari d'organització de DA, Estanislau Sangrà, reflexiona avui en una entrevista sobre els possibles canvis en la Llei electoral. De les seves paraules es desprèn que la principal prioritat és facilitar el vot als residents andorrans a l'estranger, però igual que ja s'ha pronunciat el PS, no tanca la porta a una modificació que permeti implantar les llistes obertes. Ningú podrà negar que aquest és el sistema més just i democràtic que a més obliga als polítics a presentar balanç a final de cada legislatura de la feina feta.

Andorra, a diferència d'altres països molt més gran, reuneix les condicions idònies per a les llistes obertes. Hi ha l'important factor de la proximitat, on el votant coneix a la persona que tria a la papereta. El coneix quasi personalment, sap de la seva trajectòria política, o bé coneix les seves qualitats per representar el poble. Més enllà del programa electoral que a vegades passa desapercebut, altres és buit en contingut, i en moltes ocasions són promeses que no es poden complir, la llista oberta es converteix en una connexió entre ciutadà i candidat que obliga a passar comptes. Ara hi ha una ILP en marxa. Aquesta permetrà conèixer la sensibilitat de cada partit amb la iniciativa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT