PUBLICITAT

Riberayga comença sense 'a prioris' una feina difícil

EDITORIAL

Antoni Riberaygua va iniciar ahir el seu periple per les parròquies per copsar les primeres impressions dels mandataris comunals. En aquest primer contacte, que va tenir lloc a Canillo, va voler exterioritzar una imatge de diàleg i d'estar obert a totes les propostes, lluny de posicionaments predeterminats que puguin intoxicar la feina encomanada. El ministre de la Presidència té davant seu una tasca feixuga que l'ha portat al càrrec i que ha d'establir el nou model de relacions entre el Govern i els comuns.

El que a priori pot semblar un encàrrec senzill entre institucions dominades pel mateix color polític no ho és tant quan es barregen interessos molt importants i s'han de retocar les competències assumides durant tant temps pels ens locals, que les converteixen en drets adquirits.

Abans de d'asseure's amb el cònsol de Canillo, Riberaygua va deixar clar que vol conèixer la realitat existent de cara a abordar la reforma de les competències i les transferències. El ministre va assegurar que inicia la feina «sense cap a priori, sinó escoltant els problemes i com es poden millorar», i que per tant, no hi ha una voluntat inicial ni de centralitzar ni de descentralitzar competències, sinó només de millorar el sistema «des del punt de vista de l'eficiència, l'eficàcia i la coordinació». És ni més ni menys l'encàrrec que ha rebut del cap de Govern, Antoni Martí, una feina difícil i complexa i en la qual, tal i com va sostenir ahir el ministre, seria aconsellable la participació de l'oposició socialdemòcrata, tenint en compte el gran calat de la reforma.

Aquesta no és ni més ni menys que canviar l'actual model territorial, que és insostenible en aquests moments. Tothom haurà de cedir, però més els comuns que hauran de perdre algunes competències i privilegis. Que tothom estigui conscienciat és un bon punt de partida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT