PUBLICITAT

La sentència que avala els matrimonis homosexuals

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

A Espanya, el Canadà, Bèlgica i altres països el matrimoni entre homosexuals està plenament reconegut. El Tribunal Suprem dels Estats Units decidirà el juny si el matrimoni entre persones del mateix sexe és constitucional o no. La majoria dels britànics és favorable a la legalització del matrimoni homosexual, un tema que desperta fortes polèmiques entre sectors polítics i religiosos del país, segons un sondeig difós el mes passat. El 69% dels francesos enquestats es declara a favor d'un referèndum sobre el matrimoni homosexual, que el Govern francès planeja aprovar aquest any. Set parelles d'homosexuals a Maryland van començar l'Any Nou amb campanes de casament, la primera onada de núpcies des que els votants de l'estat votessin a favor de la legalització del matrimoni del mateix sexe. Durant el seu missatge de Nadal, el Papa Benet XVI va repudiar el matrimoni homosexual i el va qualificar com un «fals enteniment de la llibertat».

El debat hi és, tan a les esferes polítiques com al carrer. Crea controvèrsia però no es pot eludir, perquè es tracta d'una realitat que està al carrer i que no es pot amagar ni intentar fer que no es veu. A Andorra, una sentència contra la CASS que obliga a pagar la pensió de viduïtat a un homosexual situa aquest tema en primera línia d'actualitat. La seguretat social s'hi negava amb un argument tan anacrònic com que és contrari a l'ordre públic, però el Tribunal Superior de Justícia ha posat les coses en el seu lloc i amb la seva sentència avala la legalitat del matrimoni gai, encara que a Andorra no estigui permès. Ja se sap que hi ha temes, com el de l'avortament, que són difícils d'afrontar pel pes de la figura del copríncep episcopal, i que són temes sensibles.

La llei de la unió de les parelles estables va ser aprovada el 2005. Com sempre, la mentalitat del ciutadà evoluciona molt més ràpida que l'activitat del legislador, és a dir dels partits polítics, que tenen en l'agenda de temes pendents aquest debat sobre els homosexuals. De DA, com és costum, no va ser possible ahir recollir l'opinió de cap representat. El PS portarà al Consell l'aprovació del matrimoni homosexual. De passet en passet hi arribarem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT