PUBLICITAT

ONCA: un rellançament que reneix de les cendres

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Al final del 1992, el Govern d'Andorra va decidir crear l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra en el format d'orquestra de cordes (ONCA) sota la direcció artística del violinista andorrà Gerard Claret, conegut arreu per la seva trajectòria com a solista i pedagog. L'ONCA depèn de la Fundació ONCA, gestionada pel Govern i per la Fundació Crèdit Andorrà, i es va presentar oficialment el març de 1993. Sota l'aixopluc d'aquesta institució s'emparen l'ONCA, la Jonca i els Solistes de la Jonca.

L'ONCA, com dèiem, va néixer l'any 1992 en el format d'orquestra de cordes. L'any 2006 l'ONCA va iniciar les seves actuacions com a orquestra clàssica, concerts que combina amb el format de cambra. El violinista andorrà Gerard Claret, un dels principals impulsors de la formació, n'és el concertino director. L'ONCA ha fet concerts a Andorra, Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Portugal, i ha assolit un lloc de prestigi dins del panorama musical.

Se la pot anomenar com l'ambaixadora cultura d'Andorra amb tot el prestigi acumulat al llarg d'aquests 20 anys que ara celebrarà des de la seva creació. Envoltada de la crisi, l'orquestra no ha estat aliena als temps que corren i en els darrers dos han havia disminuït molt la seva activitat, anant a molt menys, i reduint els concerts a només vuit a l'any. No han estat dos bons anys, els darrers, i segons els seus mateixos promotors, ha estat la reestructuració duta a terme la que permet revifar l'ONCA de cara al futur, ja que els seus músics deixen d'estar en nòmina i cobren per concert. El 20è aniversari coincidirà sense dubte amb una de les millors temporades que portarà a l'ONCA al llarg de 40 escenaris amb la seva música i el nom d'Andorra, tot i que perquè això sigui possible ha hagut de fer cessions, i renunciar a concerts simfònics (de 40 músics) per ajustar-se a formats de cambra o més petits. L'objectiu és clar i compartit: apropar la música clàssica a la població, i per això s'han preparat 10 concerts a les diverses parròquies, perquè els habitants es facin seva l'orquestra, que és també un projecte de país, i vol crear un viver de músics del país. Enhorabona per la feina feta i la que vindrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT