PUBLICITAT

La mobilitat dels llogaters en busca d'ofertes més barates

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

La part dels habitatges de lloguer és la més important de les despeses de les famílies, situant-se al voltant del 51%. Els habitatges de propietat representen un 41% en tots dos anys (2010 i 2011). Pel que fa al preu del lloguer, les llars que paguen més de 600 euros han passat del 28% al 2010 al 20% al 2011. Un 55% (2010) i un 52% (2011) dels habitatges paguen un lloguer que es troba entre els 360 i 600 euros. En definitiva, el preu mitjà del lloguer ha baixat un -11,4%, passant de 518 euros al 2010 a 459 euros el 2011.

No és gens d'estrany, de fet les agències immobiliàries constaten un fort increment de moviments de famílies que fan trasllats constantment, buscant un estalvi nen el preu de l'habitatge.

Un dels grans problemes de la crisi actual és l'habitatge. Certament hi ha hagut un reajustament dels preus dels lloguers i de compra, però els experts consideren que encara no s'han situat a nivells òptims i que encara hauran de baixar més. Aquest estoc d'habitatges buits ha produït, de forma paral·lela, que hagi augmentat la mobilitat i que molts llogaters optin per un canvi a un pis més econòmic. Així ho constaten les agències immobiliàries, que també pateixen la crisi en forma de paralització del mercat d'habitatge de nova construcció. Hi ha dos aspectes que les famílies no poden prescindir, com és l'habitatge i l'alimentació, a banda de tenir coberta l'assistència sanitària i l'educació.

Si aquest fet li afegim que la despesa total efectuada per les llars residents al Principat ha disminuït un -4,6% entre el 2010 i el 2011, situant-se aquest darrer any en 1.500 milions d'euros, tal com va fer públic ahir el Departament d'Estadística, és fàcil entendre que a les butxaques de les famílies s'ha de reduir la despesa destinada a l'habitatge. De moment el que hi ha és incertesa de com evolucionarà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT