PUBLICITAT

Ajudar al comerç i comprar al país és cosa de tots

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

L'atractiu comercial d'Andorra sempre s'ha sustentant en la competitivitat dels preus. Tot i que actualment no sigui així, encara Andorra és vist com un gran basar –en el sentit positiu de la paraula– on s'hi poden trobar tots els productes a preus raonable. És tot un conglomerat que distingeix Andorra d'altres destins de neus, on s'hi barreja la natura, l'esport, el comerç, una variada oferta hotelera i de restauració i un oci que podria ser millorable.

En canvi, es dóna la paradoxa que molts andorrans i residents tenen com a hàbit fer les compres a fora, especialment a Espanya. És cert que amb la proliferació a Catalunya de les grans superfícies la competència s'ha convertit en ferotge i hi ha una dura oferta per captar el compradors. També productes exclusius s'hi poden trobar a preus raonables, i el descompte de l'IVA s'hi afegeix en contra dels interessos dels comerços locals.

Per aquest motiu el Govern ha engegat acertadament una campanya per incentivar a la població a què faci les seves compres a Andorra. És de sentit comú si volem ser un país prosper i si creiem en les nostres possibilitats, a banda de ser solidaris amb els altres treballadors. La fuga de diners no aporta cap benefici a nivell global.

Però en aquesta campanya també hi ha de dir i de fer molt els mateixos comerciants. Ells són els únics responsables de mantenir els preus competitius i que Andorra sigui vist com el país de les ofertes on adquirir tota mena de productes a preus més baixos, així com de consolidar una especialització que faci d'aquest gran aparador diferent d'altres ofertes.

És cert que no ajuda la tossuderia d'als propietaris de locals que s'entesten en mantenir preus desorbitats que al final afecten als preus. Però es tracta d'un projecte conjunt de tots.

Però també tenen molt a dir, millor dit a fer, els mateixos comerciants. Sovint els preus són els mateixos que a Espanya perquè s'apliquen sobre els dels catàlegs que provenen del país del sud, quan el més honest seria descomptar aquest IVA i no cobrar-ho al client andorrà. Aquesta és una pràctica més habitual del que es pensa, i és aquí per on es perd la tant erosionada competitivitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT