PUBLICITAT

Locals buits per una incongruència

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El departament d'Economia treballa en la redacció d'un nou Registre de Comerç que permeti diferenciar el fons de negoci, o sigui l'activitat del local. La intenció és poder donar de baixa del registre els comerços embargats i que els propietaris dels locals que els encabien els puguin tornar a llogar, un cop alliberats del nom comercial en litigi. Fins avui, el Govern comptabilitza 60 locals buits que es podrien llogar si no fos perquè estan embargats a causa dels negocis que els ocupaven i que estan retinguts per la justícia. La presidenta de la FACA, Susagna Venable, ha lamentat la notícia: «No tindríem que tenir cap comerç ni cap local embargat», i va afegir que «sempre hi ha persones que s'aprofiten de les circumstàncies però actualment això ve a demostrar que hi ha molta gent que pateix i que els lloguers continuen massa elevats». Venable va continuar criticant els lloguers dels locals comercials a Andorra, que considera «desorbitats, sobretot tal com estan les coses», i va explicar que «ara per ara, són més barats a Barcelona». I va insistir en que «no podem comparar ni la població ni el nombre de turistes que rep aquesta ciutat amb els que té i rep Andorra».

Aquest és un problema intern, lluny de l'anhelada captació d'inversió estrangera. Es tracta d'un conflicte domèstic que no té cap sentit, però la justícia dicta els autes en funció del que marca la legislació.

Canviar ara el Registre de Comerç és una prioritat, tenint en compte que els propietaris no tenen cap culpa de la (mala) gestió que hagin pogut fets els arrendataris amb la seva marca comercial. Veure locals comercials buit no només crea una mala imatge per al país, sinó que dóna una sensació de deixadesa i de decadència (aquesta real, però almenys es podria emmascarar), i no ajuda a que els turistes vegin els carrers amb la seva vestimenta que correspondria, rètols i lluminària. Ans al contrari, a voltes es poden veure locals buits, amb el seu interior desendreçat i ple de papers i cartrons. ¿Això és el que volem? Que vinguin empreses de fora és important, però també ho és donar facilitats a les que ara estan donant feina a la població i encara poden sobreviure i mantenir l'activitat.

També té raó Venable quan es queixa dels lloguers. Una gran majoria de propietaris no han acceptat rebaixar-los, sota l'excusa del contracte firmat i sabent que els ingressos de molts negocis tot just donen per mantenir-se i pagar els sous dels empleats. Fins i tots han preferit que els llogaters marxin a un altres locals més econòmics i deixar-lo tancat. Són actituds poc comprensibles i que de forma individual l'únic que fan es fomentar –com una formigueta– els efectes nocius de la crisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT