PUBLICITAT

El problema dels impagaments

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

En la reunió amb els cònsols el Grup Parlamentari Demòcrata va exposar les línies bàsiques de la proposició de llei de morositat que en breu es vol entrar a tràmit parlamentari. En el text s'estableixen les mesures contra la morositat de les administracions públiques i també de les empreses privades, i es fixa que el termini de pagament sigui de 60 dies un cop presentada la factura i que només es podrà ampliar a 90 dies si és de mutu acord abans de signar el contracte entre negocis de l'àmbit privat. A més, s'estableix que l'interès de demora sigui del 6% més l'Euríbor. Els cònsols, a través del portaveu de la reunió de cònsols, David Baró, van fer una valoració favorable dels criteris fixats per la proposició de llei.

Si bé fins ara el Govern i els comuns jugaven entre un termini de 60 i de 90 dies per pagar les factures als proveïdors, la nova llei que està elaborant DA fixa que el termini estàndard sigui de 60 dies. A més, per primera vegada, s'estableix quin és l'interès a aplicar en cas de demora, i que s'aplicarà d'ofici. Serà del 6% més l'Euríbor, i tant els terminis com la demora es comptaran tenint en compte la data de recepció de la factura.

Es tracta d'una llei molt necessari en els moments actuals. Els efectes de la crisi estan convertint la mora en un càncer que està matant moltes empreses, que tot i disposar de volum de negoci i d'activitat han d'acabar tancat perquè el volum de deute de deute per cobrar és tant gran que al final tampoc poden pagar als seus treballadors o proveïdors.

L'aixeta per als crèdits està tancada i la morositat és el dia a dia de l'activitat empresarial. En la darrera enquesta de conjuntura que fa uns dies va presentar la Cambra de Comerç –que recull les impressions dels empresaris sobre la marxa dels seus negocis i les perspectives de futur– els empresaris consideren com un dels obstacles més importants que entorpeixen la marxa dels seus negocis es troba en el creixement de la morositat com a conseqüència de la crisi i la manca d'accés al finançament bancari.

Finis i tot és un problema per a la CASS: « la morositat s'està incrementant a un ritme molt i molt important», manifesta el president del consell d'administració de la parapública, Josep Delgado. Aquesta situació ha obligat a la Caixa Andorrana de Seguretat Social a prendre mesures al respecte, intentant ampliar el contacte i mediació amb les empreses. Però per altra banda, Delgado va exposar que quan no hi ha solució amb aquestes societats que no paguen, caldria que la pròpia CASS pogués actuar sense haver de recórrer a la Batllia.

La morositat és un fenomen que apareix en situacions de crisi econòmica i que va lligada a l'ofegament que pateixen moltes empreses, creant-se a vegades un cercle viciós i una cadena que acaba perjudicant a una empresa que podria funcionar amb normalitat però que pateix per l'acumulació d'impagaments.

Tant és així que l'Acoda i la Cambra estant treballant com frenar la morositat en augment que s'està donant en moltes de les operacions comercials efectuades al sector. El tema, doncs, és candent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT