PUBLICITAT

Preparar-se per a l'any que ve i el 2014

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Els mateix experts que van ser incapaços de predir la crisi, que després els hi va semblar veure brots verds, auguren ara un 2013 igual o pitjor que aquest any i un 2014 també dolent, amb tímids indicis de recuperació. ¿Ens els hem de creure? ¿Hem de creure als polítics que tampoc van saber veure el que se'ns venia a sobre i que no han sabut gestionar la crisi?. Malauradament la resposta és sí. Res fa preveure un miracle, ni tampoc veurem aquells anys d'expansió en què alguns lligaven els gossos amb llonganisses.

Em d'estar preparats, alguns ja viuen en la mera supervivència i altres en la més extrema pobresa. Per a això no estem preparats, i ha de ser la veu del poble unida la que exigeixi una resposta per a aquesta casos extrems.

Andorra ha pogut frenar la caiguda lliure de l'economia malgrat que la qualificació de l'agència Standard & Poor's l'hagi rebaixat un esglaó. Aquesta nota feta publica dilluns situa el deute sobirà andorrà en A/A-1, a llarg termini i en A/A-2 a curt termini, amb perspectiva negativa. En canvi, manté el risc de transferència i convertibilitat d'AAA. És cert que els països del voltant tenen dades molt negatives. L'excessiva dependència amb França i Espanya, amb unes economies molt afeblides, i del sector turístic són factors determinants que explicarien les causes de la baixada de l'esglaó per part de l'agència internacional.

També des de la Cambra de Comerç s'envien missatges poc positius. En paraules del seu president, Marc Pantebre, es tracta d'una recessió que sembla de moment no tenir data de caducitat. Aquest és el veritable drama. El Govern s'ha de posar les piles, així com el seu grup parlamentari, per tal d'afrontar les reformes necessàries sense més demores, com la reforma de la funció pública, de la CASS, o la captació d'inversió estrangera, que segons afirma no està tocada per la fallida de Monitor Group. L'atur no té sostre, les empreses continuen abaixant persianes, i el comerç ja no disposa de noves paraules per fer sentir el seu estat de desanim.

El comerç minorista presenta un dels balanços més negatius de la conjuntura econòmica actual, sent els empresaris d'aquest sector més pessimistes que mai. Els resultats són dolents especialment en els rams de vehicles i accessoris i de roba i calçat, atribuïbles a la disminució de la capacitat adquisitiva de les famílies i la seva menor propensió al consum. L'escenari futur dibuixa una caiguda intensa dels nivells de vendes.

No podem esperar que el turisme es dispari amb cinc milions d'aturats a Espanya, tot i la nova estratègia d'Andorra Turisme de mirar més cap a França. La independència o la menor dependència son elements a aprofundir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT