PUBLICITAT

¿Què passarà ara amb Monitor Group?

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El PS sempre ha estat crític amb la contractació de Monitor Group, la consultora americana amb la qual el Govern ha confiat els contactes per canviar la tendència de l'economia i atreure capital estranger a Andorra. En un comunicat, el grup socialdemòcrata indicava l'agost passat que «després d'1,5 milions d'euros i tres mesos des de la finalització dels treballs, no s'ha observat cap millora en la situació del país», ni cap empresa estrangera ha iniciat la seva instal·lació ni tampoc ha manifestat la seva «voluntat fefaent» de fer-ho.

Les coses han variat molt, i ja hi ha emparaulats diversos projectes que sumen aproximadament uns sis milions d'euros inicials.

L'Executiu defensa que Monitor Group ha estat contractada per desenvolupar dos projectes. D'una banda, el primer destinat a aconseguir èxits immediats a curts termini, i de l'altra, el segon encaminat a la diversificació estratègica amb l'objectiu d'identificar potencials sectors de creixement de l'economia andorrana.

D'altra banda, la contractació de l'empresa també ha estat motiu de polèmica i per això els socialdemòcrates volien saber sota quin apartat de la Llei de la contractació pública s'havia dut a terme aquest procediment. En aquest sentit, el Govern ha assegurat que la contractació s'ha fet a través de la societat ADI SAU, que no està subjecta a la Llei de la contractació pública.

Pel que fa als 300.000 euros en concepte de variables, el Govern ha explicat que s'han establert en funció de tres objectius, cadascun quantificat en 100.000 euros. El primer s'assoliria si s'identificava algun sector de creixement i oportunitat per a d'Andorra en àmbits com l'educació, la salut i el benestar o la tecnologia. El segon objectiu consistiria en concretar accions al voltant dels nous sectors i amb l'arribada d'empreses i activitats. Per últim, el tercer objectiu s'assoleix quan el nou sector està plenament implementat i comença a funcionar.

Però Monitor Group ha fet fallida i ha estat absorbida per l'empresa Deloitte Touche Tohmatsu Limited (també anomenada Deloitte), que és la segona firma privada de serveis professionals del món, per volum de facturació (28 800 milions de dòlars el 2011) un per sota de PricewaterhouseCoopers, i una de les anomenades Quatre Grans Auditores (Big Four auditors en anglès), al costat de PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, i KPMG. Els serveis que ofereix a nivell global giren entorn de quatre àrees funcionals: consultoria, impostos, assessoria financera i auditoria.

A partir d'aquí s'obren molts interrogants. Però el primer és evideent: ¿com queda el procés d'obertura econòmica i els contactes que havia fet Monitor Group? Calen respostes, perquè a priori el tema sembla molt greu per a un país en què el Govern havia centrat l'eix central de la seva política en captar inversió estrangera, per a la qual cosa feia falta la participació de Monitor.

No sabem amb certesa quins són els compromisos que ha adquirit Deloitte amb l'absorció, ni quines repercussions tindran sobre Andorra. Tot són interrogants als quals haurà de respondre el Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT