PUBLICITAT

La sida ja no és cap estigma

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El VIH / sida segueix sent un dels més greus problemes de salut pública del món, especialment en els països d'ingressos baixos o mitjans.

Gràcies als avenços recents en l'accés al tractament amb antiretrovirals, les persones VIH-positives poden ara viure més temps i en millor estat de salut. En els països d'ingressos baixos o mitjans, a final del 2010 rebien teràpia antirretrovírica 6.650.000 de persones, tot i que encara hi ha altres set milions que necessiten tractament i no tenen accés.

L'OMS col·labora amb els estats membres per ajudar-los a ampliar i prestar serveis integrals amb l'objectiu de contenir la propagació de la malaltia i mitigar-ne els efectes.

Arribar a zero: zero noves infeccions pel VIH. Zero morts relacionades amb la SIDA. Zero discriminació és el tema del Dia Mundial de la SIDA 2012 que se celebra avui. Donada la propagació actual de l'epidèmia, arribar a zero pot semblar difícil, però s'estan fent progressos importants. El 2011 hi va haver 2,5 milions de nous casos d'infecció pel VIH, i es calcula que 1,7 milions de persones van morir. Això representa 700.000 noves infeccions menys que fa 10 anys i 600 000 morts menys que el 2005. Gran part dels progressos s'atribueixen al tractament de les persones infectades amb antiretrovirals, medicaments que poden salvar-los la vida.

Amb motiu del Dia mundial de la sida l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del Ministeri de Salut i Benestar ha publicat les dades corresponents a l'any epidemiològic anterior, pel que fa a la incidència i la prevalença del VIH-sida a Andorra. Durant l'any 2011 s'han notificat dos casos nous d'infecció de VIH a Andorra, que suposen una taxa d'incidència de 2,45 casos per cada 100.000 habitants, valor que es troba per sota de la incidència observada el mateix any a Espanya, França i Portugal, on les taxes han estat de 8,4, 6,3, i 8,5 casos nous per cada 100.000 habitants, respectivament.

Amb aquests dos casos nous, a Andorra hi ha 56 casos de VIH-sida registrats, el 78,6% dels quals corresponen a homes i el 21,4% a dones, de manera que la prevalença dels casos el 2011 se situa en el 0,0686%.

Les estadístiques són les que són, però no sempre reflecteixen la realitat. Andorra és un país petit i alguns temes encara són considerats tabús i s'intenten amagar per por. Ve a ser com el tema de l'avortament. Les estadístiques ens indicarien que a Andorra no hi avorta cap dona. Certamen, perquè ho fan en hospitals estrangers. Les persones que pateixen la sida prefereixen tractar-se a fora d'Andorra, emparades per l'anonimat. És un tabú que s'ha de superar, perquè la societat andorrana ja està prou avançada per reconèixer aquest tipus de malalties.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT