PUBLICITAT

Benvinguda la llei per la llibertat

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El nombre de dones víctimes de violències de gènere augmenta. L'educadora social de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID), del Ministeri de Salut i Benestar, Caterina Aleix,va reconèixer dimarts que les dificultats econòmiques poden ser un detonant però va insistir en què de cap manera que la crisi és la causa dels maltractaments. I també va puntualitzar que la violència de gènere no es limita a les famílies més modestes sinó que afecta totes les cultures i tots els nivells socials i econòmics. En canvi, el fet de no tenir un lloc de treball si que pot frenar la víctima a l'hora de denunciar el seu agressor per por de no tenir prou recursos per viure, sobretot si té fills. Per tant, el nivell de vida no té res a veure, i mes aviat és la mentalitat (la masclista) que la que porta a creure a una persona estar en possessió d'una altra fins al punt d'arribar al delicte del maltractament.

Precisament ahir, coincidint amb celebració del Dia internacional contra la violència de gènere, els grups parlamentaris de DA i PS s'hi van asseure junts en una taula per simbolitzar la unitat en un afer tant preocupant. La compareixença va servir per anunciar l'inici dels treballs per elaborar una proposició de llei contra la violència de gènere i entrar-la a tràmit al Consell General en un any. Segons van indicar les conselleres generals Celine Mandicó (DA) i Mariona González (PS), es tracta de crear mecanismes i accions contundents per defensar el dret de les dones de viure en llibertat i de forma segura lluny de la xacra de la violència de gènere. Entre els aspectes que es regularan hi ha la manutenció de les dones i els seus fills, la creació i formació d'un batlle especialitzat i el dret de les dones a disposar d'un advocat d'ofici, així com altres mesures de prevenció, sensibilització i detecció precoç. L'objectiu, van afirmat, és fer «una bona llei, moderna, activa i efectiva» que doni la millor resposta a aquesta xacra. El nombre de casos atesos en el que va d'any, fins a finals d'octubre passat, ja són 188. Des de la creació de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona, el nombre de víctimes de maltractaments augmenta cada any, passant de 92 el 2007, a 201 l'any passat, en què van representar aproximadament el 0,6% de la població femenina major de 19 anys, i l'1,15% de la població femenina assalariada a 31 d'agost d'aquest any.

I això que cada cop hi ha més recursos per denunciar els abusos. Però està comprovat, com passa a Espanya, que un augment de les penes no comporta una disminució dels maltractament i de la mort de dones en mans de les seves parelles o exparelles. Motiu encara més per rebre aquesta iniciativa legislativa amb satisfacció. Certament hi ha més denúncies perquè hi ha més facilitat, el que fa aflorar un problema més gran del que es pensava. La utilitat de la llei és clara abans fins i tot de què vegi la llum.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT