PUBLICITAT

El dret a viure lliures de violència

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El 25 de novembre és el Dia internacional per a l'eradicació de la violència vers les dones. L'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID) del Ministeri de Salut i Benestar, amb vistes a una jornada eminentment reivindicativa i de conscienciació, va presentar dimarts un balanç provisional, amb xifres que demostren un augment dels casos de violència l'últim any: en el que portem de 2012, l'EAID ha atès un total de 188 dones, de les quals 75 són nous casos... De «violència de gènere», «violència contra les dones» –de l'expressió que s'utilitza més freqüentment en anglès «violence against women»– o «violència masclista» –aquesta última, una expressió que incomoda malgrat que va ser l'escollida pel legislador català per a la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Una llei reconeguda internacionalment com una de les més avançades en aquesta matèria, en primer lloc perquè parteix del reconeixement d'un dret –el dret de les dones a viure lliures de violència–, però també perquè considera que el masclisme és el concepte que engloba la majoria de conductes de domini,control i abús de poder dels homes sobre les dones.

No es tracta de centrar el debat en distincions terminològiques, però, a les portes del 25 de novembre, sí que és el moment de distingir la violència contra les dones, que es pot exercir des de qualsevol àmbit amb la finalitat d'imposar una relació de domini i control per raó de sexe, de la violència domèstica, que s'exerceix en l'àmbit de la llar i que pot afectar tant els homes com les dones.

Qualsevol acte de violència, sigui masclista o no, en l'àmbit de la parella o no, a la llar o fora d'ella, hauria de ser igualment punible, és clar que sí. El que passa és que, en la lluita contra la violència vers les dones, hem de tenir molt clar que ens enfrontem a un problema estructural present a la majoria de societats i a tots els nivells socials. Per tant, a l'hora d'abordar-lo, no ens podem limitar a l'actuació des de l'àmbit penal. S'hi ha d'actuar des de tots els àmbits, fent una atenció especial tant a l'educació com a la comunicació, des d'on es transmeten i reprodueixen valors.

Sobre la violència de gènere en l'àmbit de la parella i les conseqüències d'aquest tipus de violència per als infants, el vestíbul del Consell General acull aquest vespre la conferència del psicòleg Raúl Lizana, autor del llibre A mi también me duele, precedida de la intervenció de membres de l'EAID. Una bona ocasió per reflexionar sobre una xacra que, malauradament, sembla trobar-se molt lluny encara de la seva completa eradicació, i també per implicar-nos en una lluita necessàriament col·lectiva.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT