PUBLICITAT

A l'espera del consolat portuguès

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

La visita del diputat socialista portuguès, Paulo Pisco, ha provocat reaccions diverses per part d'alguns membres destacats de la comunitat lusitana que, no cal oblidar, encara té un pes important dins d'Andorra tot i que els efectes de la crisi –en especial a la construcció– ha fet reduir el nombre de residents d'aquesta nacionaliyat.

Ara fa just un any va arribar la notícia oficial: el Govern de Portugal havia decidit tancar tant l'Ambaixada com el consolat a Andorra el desembre del 2011. Va ser una sorpresa i la decepció per part de la comunitat portuguesa al Principat no es va fer esperar, així com la mobilització. En aquells moments, el conseller de les Comunitats Portugueses, José Manuel da Silva, va dir que «ens sentim abandonats pel nostre Govern i decebuts per la decisió de tancar la representació diplomàtica a Andorra».

Al Principat hi ha més de 12.000 persones de nacionalitat portuguesa. Amb el tancament del consolat, la realització de qualsevol tràmit se'ls complica considerablement, havent-se de desplaçar fins a Barcelona per ser atesos. No és estrany, doncs, que la principal reivindicació de la comunitat portuguesa s'expressés amb aquest Nao ao fecho do consulado, oblidant aparentment que el tancament afectava també l'ambaixada. Finalmenr, el mateix mes de desembre el secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, José Cesário, va anunciar que es crearia un consolat honorari a Andorra per compensar el tancament de l'ambaixada i el consolat. En aquest sentit, Cesário va indicar, en declaracions a l'emissora RDP/Internacional, que l'organisme tindrà presència de funcionaris del Ministeri d'Afers Exteriors que asseguraran el tractament de tots els actes consulars que es feien fins ara.

I en això estem, amb una demora en el temps important i una despesa inútil, perquè Portugal disposa del despatx i els dos funcionaris estan contractats i treballant. Es paga la depesa i les nòmines, però fins a la data no es fan tràmits per impedir l'enutjós desplaçament a Barcelona per fer qualsevol mena de tràmit, per senzill o simple que aquest sigui.

Aquesta situació és la que va centrar la crítica de Pisco, que després dels diferents contactes al país va dir que «el primer problema que m'ha portat a Andorra és que no s'acaba d'obrir el consolat cosa que no té cap sentit». Pisco va explicar que sempre va estar en contra de tancar la representació diplomàtica perquè «tot i que és un petit país, és molt significatiu per a Portugal i per a la comunitat portuguesa que hi viu».

El cònsol honorari de Portugal, Jose Manuel da Silva, ha respost ràpidament el diputat recomamant-li que abans de criticar s'informi i insistint que el consolat s'obrirà en breu, un cop s'hagin solucionat els temes burocràtics que manquen. Mentre això no sigui així són els residents portuguesos els perjudicats, declaracions a banda sense efectes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT