PUBLICITAT

La travessa encara serà llarga

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Els brots verd que alguns economistes van voler veure fa anys van ser un miratge. La crisi econòmica s'ha enquistat i les polítiques d'austeritat imposades per la cancellera Merkel estan ofegant els països amb més problemes. Andorra està al mig de l'huracà, totalment condicionada pels vents desfavorables que vénen de l'exterior i batallant amb polítiques internes que donin una certa llum d'esperança.

El Principat està en una clara recessió, segons es pot despendre de les dades socioeconòmiques que ofereix l'anuari de BPA, que va ser presentat ahir. No hi ha cap altre interpretació possible per a un país en què el PIB s'ha contret per quart any consecutiu (l'últim del 2011) i en què la demanda interna està en una situació de feblesa.

No cal aprofundir gaire en les causes. El turisme està lluny de dades d'altres temps més generoses, la precarietat laboral fa que les famílies visquin en un estat de constant angoixa que fa baixar el consum i aquest només s'hi fa per als productes més bàsics, i les dades de l'atur ja comencen a esgarrifar amb una punta històrica de 1.162 persones. D'aquestes, el 24,8% busca treballs no qualificats i el 19,9% està en recerca de feines de serveis, restauració, protecció i venedors; el 15,5% d'empleats administratius i el 14,7% de treballs a la construcció. Pel que es veu, els cursets de formació no acaben de ser gaire efectius, si bé s'ha de continua apostant en ells per fomentar el reciclatge i formar en aquells sectors que ara per ara estan en millor situació per fer incorporacions.

Les dades de BPA del 2012 es podrien titllar de negatives, però s'han de qualificar de realistes: baixa el nombre d'assalariats, disminueix el salari mitja, s'incrementa de forma important les demandes d'ocupació, i l'any va estar marcat per una mala temporada d'esquí que fa augmentar el consum energètic i reduir el nombre de dies d'esquí. Les manifestacions del director general de BPA no deixen lloc a la interpretació: «La solució a la crisi no està en mans del nostre Govern i la situació europea pot fer que l'estratègia d'inversió estrangera no obtingui massa èxit immediat», tot i que va valorar de forma positiva la política fiscal de l'Executiu i la tasca per reduir l'endeutament.

L'economia andorrana ha perdut un 16% d'assalariats, unes 6.600 persones tenint en compte l'evolució del primer semestre dels darrers cinc anys, una dada que té una incidència en el consum intern i que afecta comerç, hoteleria i serveis.

Però no tot són llàgrimes. Estan arribant més turistes que pernocten però el nombre d'excursionistes fa una suma negativa. El sector financer també ha consolidat els seus beneficis i les inversions creditícies no han disminuït. La conclusió més cala es que en compte de mirar al cel cap mirar cap a l'exterior.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT