PUBLICITAT

Una reflexió dins del món sindical

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach creu que els diners públics s'han de gestionar «com si fossin els d'un mateix i així ens evitaríem que tots els treballadors i comerciants haguéssim de pagar la gestió amb retallades i impostos». El líder sindicalista lament «la mala gestió política» de la qual, diu, «n'és víctima el país» i que, segons ells, va motivar ahir l'acció reivindicativa del Sindicat de Funcionaris a la frontera del riu Runer. L'acció va consistir en repartir un full a tots els vehicles denunciant que la situació actual d'Andorra en matèria laboral, social i econòmica és degut, segons ells, «a unes polítiques neoliberals que han buidat les arques del Govern dels diners del poble». En el full informatiu a tots els vehicles s'hi podia llegir que a Andorra «no es respecta cap dels mínims drets laborals més elementals que es practiquen a l'Europa actual», a més de desplegar una pancarta lateral on es podia llegir Víctimes de la mala gestió política.

El pols entre els sindicats, especialmente dels cossos especials, i l'Executiu fa temps que perdura i ara per ara no s'hi veu una sortida, ja que les posicions estan molt tancades tot i el gest conciliador del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot.

L'acte d'ahir a la duana i davant del supermercat Sant Eloi ha recollit critiques de diferents sectors, especialmente dels que més directament treballen amb els turistes. Ningú pot negar als sindicats o funcionaris el dret a protestar, manifestar-se o fer qualsevol acció dins de la legalitat. Tampoc es pot ser tan ingenu per ignorar que aquesta mena d'actes el que busquen és el ressò mediàtic i fer arribar el crit de protesta al ciutadà, per la qual cosa no es poden minimitzar a accions que passin desapercebudes.

Una altra cosa és si els moviments sindicals han sabut triar correctament el tipus d'acció. Si ja es tracta de per si un col·lectiu del qual una part de la població opina que gaudeixen d'uns privilegis que en el sector privat són una quimera, faran bé aquestes organitzacions en reflexionar per evitar malmetre una imatge que, també s'ha de dir, alguns intenten deteriorar més. Segurament els turistes van acollir ahir amb total indiferència els fulletons que els hi van ser lliurats, però dins del país una majoria ha vist aquest acte com un atac a un sector que dona de menjar a Andorra.

És aquí on s'ha de marcar la línia del que polític i sindicalment és correcte, perquè en definitiva l'únic objectiu dels actes reivindicatius es fer arribar un missatge als habitants del país per pressionar d'aquesta manera a l'Executiu.

Tampoc les lluites intestines entre els diferents sindicats de la funció pública ajuden, perquè donen una imatge de fragmentació i de que, mentre alguns es conformen amb negociar per acabar cedint buscant la millor fórmula de pacte, altres s'assenten en la intransigència. Són molts els temes a reflexionar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT